FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEJRUT - Sirija je spremna razgovarati s oružanim oporbenim skupinama, rekao je sirijski ministar za nacionalnu pomirbu Ali Haidar u ponedjeljak, što je prvi puta da je sirijska vlada ponudila izravne razgovore s pobunjeničkim snagama koje je dugo vremena odbacivala nazivajući svoje protivnike teroristima. Još nije jasno odražava li izjava Alija Haidara, koji nije u užem krugu suradnika predsjednika Bašara al Asada, bitnije promjene politike. Asad je u siječnju rekao da neće biti dijaloga s ljudima koje je nazvao izdajnicima i "marionetama zapada". George Sabra, potpredsjednik oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća, rekao je da smjernice koje će politički odbor koalicije iznijeti na raspravu skupštini u četvrtak kažu da ne može biti dijaloga prije no što Asad i njegovi najbliži suradnici ne odstupe s vlasti.

ŽENEVA - Istražitelji Ujedinjenih naroda u ponedjeljak su rekli da sirijske čelnike koje su osumnjičili za ratne zločine treba izvesti pred međunarodni kazneni sud (ICC). Istražitelji su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da "žurno djeluje kako bi se osiguralo da se odgovara" za kaznena djela, uključujući ubojstva i mučenja, koja su počinile obje strane u ustanku i građanskom ratu u Siriji u kojima je od ožujka 2011. ubijeno oko 70.000 ljudi. "Sada je doista vrijeme... Imamo stalan sud, Međunarodni kazneni sud, koji je spreman preuzeti ovaj slučaj", rekla je na konferenciji za tisak u Ženevi Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica ICC-a koja se UN-ovoj skupini pridružila u rujnu. Kako Sirija nije potpisnica Rimskog statuta kojime je ustanovljen ICC, jedini način da sud istraži stanje je ako dobije uputu od Vijeća sigurnosti. Rusija, Asadova dugogodišnja saveznica koja ima pravo veta u vijeću, protivi se takvom potezu.

TUNIS - Premijer Tunisa Hamadi Jebali u ponedjeljak je rekao da nije imao uspjeha u formiranju tehnokratske vlade ali je odbio dati ostavku naglašavajući da još postoji mogućnost kompromisa. "Sutra (u utorak) ću razgovarati s predsjednikom (Moncefom Marzoukijem)", dodao je on. Jebali je u petak najavio nove konzultacije na vlastitu inicijativu i tako na neodređeno vrijeme odgodio formiranje vlade, produljujući političku krizu u zemlji. On je rekao da će podnijeti ostavku ako ne uspije dogovoriti formiranje nove vlade. U Tunisu se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja. Novi izbori ne mogu se održati prije donošenja ustava čija je priprema već mjesecima u blokadi zbog izostanka dogovora u Ustavotvornoj skupštini ustanovljenoj u listopadu 2011.

MADRID -Španjolska vlada u ponedjeljak je "licemjernim" ocijenila izjave bivšeg vojnog vođe baskijske separatističke organizacije (ETA) koji je na početku suđenja u Parizu izrazio žaljenje zbog žrtava koje "nisu imale nikakvu ulogu u sukobu". Španjolska vlada je reagirala na izjave 39-godišnjeg Miguela Garikoitza Aspiarua Rubina, zvanog Txeroki, koji je uhićen u studenom 2008. u Francuskoj, nakon što je 2007. s još devetoricom ostalih članova ETA-e oteo i zatočio španjolski par s četverogodišnjim djetetom. ETA je u listopadu 2011. objavila da prestaje s oružanom borbom, ali se odbija rasformirati i predati oružje, kako to traže španjolska i francuska vlada. Broj zatočenih pripadnika ETA-e u zatvorima kreće se oko 700. Tijekom 40-godišnje borbe za neovisnost Baskije i Navarre, ETA-u se smatra odgovornom za pogibiju 829 ljudi.

EREVAN - Armenski predsjednik na odlasku Serž Sarksjan vodi na predsjedničkim izborima koji su se u ponedjeljak održali u Armeniji, po prvim privremenim rezultatima središnjeg izbornog povjerenstva, ali njegov glavni protukandidat ne priznaje te rezultate i upozorava na masovne prijevare.

Sarksjan (59) je osvojio 65,27 posto glasova, a bivši ministar vanjskih poslova Rafi Hovanesjan (54) 30,37 posto, proizlazi iz rezultata u više od 30 posto izbornih jedinica pristiglih u povjerenstvo koje je izvijestilo da se na izbore odazvalo 60,05 posto biračkog tijela.

ABUJA - Nigerijska islamistička skupina Ansaru preuzela je u ponedjeljak odgovornsot za otmicu sedmero stranaca, zaposlenika libanonske građevinske tvrtke Setraco, proteklog vikenda, što je najveća otmica dosad na sjeveru Nigerije.

Otmice su se dogodile u noći na nedjelju u Jama'areu, oko 200 km od Bauchija, prijestolnice istoimene države na sjeveru Nigerije, gdje su napadi islamističkih skupina česti, ali su se otmice rijetko kad događale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙