FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciprani biraju predsjednika u prilikama teške gospodarske krize

NICOSIJA, 17. veljače 2013. (Hina/AFP) - Ciprani u nedjelju biraju novog predsjednika, zabrinuti ovaj put više zbog duboke recesije povezane s grčkom krizom nego zbog podjele tog sredozemnog otoka.

Birališta su otvorena u 7.00 sati (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) a zatvaraju se u 18.00 sati (17.00 sati). Rezultati izbora na kojima je registrirano 545.000 birača, očekuju se oko 20.30 sati (19.30 sati).

Nicos Anastasiades (66), predsjednik najveće oporbene stranke DISY (desnica), spominje se kao kandidat s najviše izgleda a stručnjaci ocjenjuju da bi mogao pobijediti već u prvom krugu.

Oporbenom vođi koji ističe da je odlučan dobiti međunarodnu financijsku pomoć čak i po cijenu strogih mjera štednje, glavni protukandidat je bivši ministar zdravstva Stavros Malas (45), neovisni kandidat kojeg podupire komunistička stranka AKEL na vlasti.

Komunistički predsjednik na odlasku Demetris Christofias nije se kandidirao.

Cipar, trenutačno u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom unijom i Europskom središnjom bankom, procjenjuje da mu treba 17 milijarda eura, od čega 10 milijarda za spašavanje svojih banaka koje su se našle u teškom položaju zbog izloženosti grčkom dugu.

Drugo važno pitanje na koje će utjecati ishod izbora je ujedinjene otoka podijeljena od turske invazije 1974. na sjever otoka, nakon državnog udara koji su izvršili ciparski Grci. Međunarodna zajednica priznaje samo Republiku Cipar čija se vlast zapravo proteže na jug otoka.

Anastasiades je podupro UN-ov plan za ujedinjenje otoka koji su prihvatili i ciparski Turci, ali ga je na referendumu u travnju 2004. odbacila velika većina ciparskih Grka. Tako je mjesec dana poslije otok podijeljen ušao u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙