FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH: novi Zakon o pravu na pristup informacijama iskorak prema transparentnosti

ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Transparency International Hrvatska (TIH) pozdravlja današnje usvajanje konačnog prijedloga Zakona o pravu na pristup informacijama u Hrvatskom saboru i drži da predstavlja značajan pomak prema dokidanju kulture tajnosti prema kulturi transparentnosti, a time i veliki prilog borbi protiv korupcije.

Dostupnost informacija jedan je od temeljnih i nužnih preduvjeta za uspostavu sustava otpornih na korupciju, ističe se u priopćenju TIH-a.

Smatraju da uvođenje institucije Povjerenika za informiranje – neovisne institucije za zaštitu prava na pristup informacijama - predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja. Time su, napokon, ispunjeni dugogodišnji zahtjevi udruga i stručne javnosti za osnivanjem neovisnog tijela koje bi trebalo imati sve potrebne ovlasti i resurse za kvalitetan nadzor i promociju pristupa informacijama, ističu. Iznimno je važno što Zakon pripisuje imunitet Povjerenika od odgovornosti ili kažnjavanja za izraženo mišljenje i poduzete radnje u okviru djelokruga rada, kako bi on ili ona mogli zaista autonomno obavljati svoj posao na i u korist građana, ocjenjuju u TIH-u.

Među novinama tog zakona je što se njime propisuje da se i nad podacima klasificiranim prema Zakonu o tajnosti podataka provode test proporcionalnosti i test javnog interesa, kao i činjenica da se na pristup informacijama u postupcima pred tijelima javne vlasti, kao temeljnom pravu zajamčenom Ustavom, odsad neće plaćati ne samo upravne, već ni sudske pristojbe, stoji u priopćenju TIH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙