FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrokemija dogovara sastanke s EBRD-om i drugim investitorima; odluke nisu donesene

ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Uprava Petrokemije je u procesu dogovaranja sastanaka s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i potencijalnim zainteresiranim drugim investitorima o mogućoj suradnji i nikakvi dogovori niti odluke nisu donesene, odgovorili su danas iz kutinske tvrtke na upit Zagrebačke burze o mogućem interesu EBRD-a i mirovinskih fondova u dokapitalizaciji Petrokemije.

Kutinski proizvođač mineralnih gnojiva jučer je objavio da je u prošloj godini ostvario gubitak od 178 milijuna kuna te da je Nadzorni odbor tvrtke u srijedu, 13. veljače, dao Upravi suglasnost za ispitivanje mogućnosti povećanja temeljnog kapitala.

Zagrebačka burza upit Petrokemiji uputila je vezano za današnji članak u Večernjem listu pod naslovom "EBRD će u dokapitalizaciju Petrokemije, a zanimanje pokazuju i mirovinci".

Iz Petrokemije u odgovoru podsjećaju da je Nadzorni odbor dao suglasnost Upravi za ispitivanje mogućnosti povećanja temeljnog kapitala te da je Uprava u procesu dogovaranja sastanaka s EBRD-om i potencijalnim zainteresiranim drugim investitorima o mogućnoj suradnji.

Navode i da nikakvi dogovori niti odluke nisu donesene te da će Uprava o svim novim materijalnim činjenicama dati potrebne obavijesti.

Grupa Petrokemija u prošloj je godini ostvarila ukupne prihode više od 3,05 milijardi kuna, što je za 2,9 posto više u odnosu na prihode iz 2011. godine, dok su istodobno ukupni rashodi povećani za čak 12,9 posto, na 3,23 milijarde kuna.

Grupa je 2012. završila s gubitkom većim od 178 milijuna kuna, što se ponajprije tumači visokom cijenom plina te smanjivanjem proizvodnje i prodaje, zbog tržišnih razloga te neplaniranih zastoja u proizvodnji.

Iz Petrokemije su u priopćenju o prošlogodišnjim rezultatima naveli i kako je "u cilju stabilizacije financijske pozicije društva te povećanja mogućnosti privlačenja dodatnih izvora financiranja koji su nužni za poboljšanje tržišne pozicije Petrokemije kroz programe restrukturiranja, povećanja energetske učinkovitosti i usklađivanja s normama zaštite okoliša, Nadzorni odbor tvrtke dao suglasnost Upravi da ispita mogućnost povećanja temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica ili drugih instrumenata tržišta kapitala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙