FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 5. godišnjica Udruge "SVE za NJU!"

ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - Povodom 5. godišnjice rada Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "SVE za NJU!" danas je na prigodnoj svečanosti dodijeljena nagrada "Vesna Andrijević Matovac - VAM" koja nosi ime preminule suosnivačice i predsjednice udruge, a uručena je Mandici Pavelić iz udruge "Vila za Liku" za nesebičnu pomoć i podršku oboljelim ženama.

Mandica Pavelić, koja je i sama prošla težak put liječenja od malignih bolesti, zahvalila je osobno i u ime svoje udruge na nagradi koja se sastoji od novčanog dijela i statue grčke božice "Nike" koju joj je uručila studentica zagrebačkog Medicinskog fakulteta Nika Matovac, kćerka prve predsjednice udruge Vesne Andrijević Matovac.

"Nagrada koja nosi ime Vesne Andrijević Matovac za mene ima posebno značenje jer sam Vesnu osobno poznavala. Bila mi je inspiracija", kazala je Mandica Pavelić.

Svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici nazočili su potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar branitelja Predrag Matić te izaslanica hrvatskog predsjednika Zrinka Vrabec Mojzeš, a među gostima bio je i fra Zvjezdan Linić.

Predsjednica udruga "SVE za NJU!" Almenka Balenović, koja je zajedno s Vesnom Andrijević Matovac i Bojanom Benović osnivačica udruge, podsjetila je da je riječ o dobrovoljnoj, humanitarnoj, nevladinoj i neprofitnoj organizaciji, koja je započela djelovati 21. ožujka 2008. s ciljem pružanja infomacijske, psihološke i logističke pomoći ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima.

Balenović je navela da je zato u svibnju 2010. osnovan Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka, u Ulici kneza Mislava 10 u Zagrebu, a snažnu podršku u tome im je dao hrvatski znanstvenik, profesor i liječnik Ivan Đikić. Kroz Centar tjedno prođe od 50 do 70 žena, a budući da ima i spavaće sobe, na usluzi je ženama iz drugih krajeva Hrvatske koje dolaze na liječenje u Zagreb, pa tako Centar godišnje zabilježi više od 200 noćenja. U pet godina djelovanja, udruga "SVE za NJU" imala je više od 50 velikih kampanja u kojoj su sudjelovale broje osobe iz javnog života, a svake godine udruga prijavi i 30-ak projekata.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić pohvalio je rad udruge jer je od osnutka do danas doprinjela da poraste svijest o potrebi pregleda i samopregleda odnosno u prevenciji od opake bolesti poput raka dojke od koje u Zagrebu godišnje oboli oko tisuću žena, a u 98 posto slučajeva može se izliječiti ako se na vrijeme otkrije.

Danas je predstavljena nova kampanja udruge "Učini sve za nju" u kojoj će novac od prodaje CD-a s istoimenom pjesmom za koju je stihove napisala Vesna Andrijević Matovac, a izvode je Massimo i Ivana Husar, biti namijenjen centrima u Zagrebu i Osijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙