FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski znanstvenici pozvali na povlačenje dikofenaka

LONDON, 14. veljače 2013. (Hina) - Analgetik dikofenak trebao bi se zabraniti jer povećava rizike srčanog i moždanog udara, poručili su britanski znanstvenici s medicinskog fakulteta Barts and the London koji žele njegovu zabranu širom svijeta, prenosi britanski list Telegraph.

Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek i prepisuje se nakon operativnih zahvata ili zbog bolova u zglobovima u slučajevima kad drugi lijekovi nisu dovoljno jaki.

Britanski znanstvenici s tog medicinskog fakulteta još su prije dvije godine utvrdili da je povezan s 40 posto većim izgledima infarkta ili moždanog udara.

Prema drugom istraživanju objavljenom 2011. u časopisu PLoS Medicine, diklofenak je četiri puta povećavao rizik od smrti kao posljedice srčanog ili moždanog udara.

Znanstvenici su tada pozvali nadležnu agenciju odgovornu za promet lijekova da odmah poduzme mjere. Prema pisanju Telegrapha, britanska agencija za promet lijekovima i dalje smatra da u slučaju toga lijeka koristi za većinu pacijenata nadmašuju rizike.

Agencija navodi kako stalno prati nove informacije vezane uz lijek i smatra da se on treba i dalje koristiti najkraće moguće i u najmanjoj mogućoj dozi koja kontrolira simptome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙