FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA obećala ustrajan rad na rješenju sporova s Iranom

TEHERAN, 12. veljače 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA će ustrajno raditi kako bi riješila prijepore s Iranom i dalje se nada zaključenju sporazuma o verifikaciji iranskog nuklearnog programa, rekao je u utorak šef njezinih inspektora.

"I dalje traju polemike i ovaj put ćemo ustrajno raditi kako bi ih pokušali riješiti", rekao je Herman Nackaerts u bečkoj zračnoj luci prije leta za Teheran sa svojom ekipom stručnjaka.

U srijedu će se održati novi susret s iranskim dužnosnicima, osmi te vrste u godinu dana. "To će biti dobri pregovori", rekao je Nackaerts novinarima. Kao što je rekao u prosincu i siječnju tijekom prethodna dva posjeta, namjera im je izraditi strukturni pristup. Podsjetio je da će taj dokument pomoći u rješenju svih otvorenih pitanja moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa.

IAEA želi postići dogovor kojim bi joj bio dopušten širi pristup postrojenjima, pojedincima i dokumentima koji bi mogli razjasniti sve točke iz izvješća iz studenoga 2011. U tom dokumentu agencija je obznanila da je Iran radio na izradi atomske bombe prije 2003., a možda i poslije. Teheran je odbacio te optužbe, a izvješće nazvao politiziranim.

Agencija posebice inzistira na pristupu vojnom postrojenju u Paršinu blizu Teherana u kojem sumnja da su vlasti izvele testove nuklearnih eksplozija i da se tamo skrivaju svi kompromitirajući tragovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙