FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Iransko obogaćivanje urana je provokativan korak

WASHINGTON, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Instalacija moderne opreme u iransko postrojenje za obogaćivanje urana predstavlaj provokativan korak i daljnje kršenje rezolucija UN-a, ocijenila je u četvrtak Bijela kuća.

Iran je informirao nuklearnu agenciju Ujedinjenih naroda (IAEA) da će u elektrani u Natanzu modernizirati centrifuge za obogaćivanje urana. U pismu se kaže da će Iran nove centrifuge, model IR2m, upotrijebiti u pogonu u Natanzu gdje se uran obogaćuje na koncentraciju do pet posto, kaže se u dopisu IAEA zemljama članicama.

"Ovo nije iznenađenje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. On je dodao da će ovaj potez dovesti do još dublje izolacije Irana u međunarodnim odnosima.

Iran tvrdi da uran obogaćuje za planiranu mrežu nuklearnih elektrana, ali Zapad strahuje da se taj materijal, obogati li se na više od 90 posto, može iskoristiti za proizvodnju oružja.

Obogaćivanjem urana povećava se koncentracija radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙