FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SEUL

Sjeverna Koreja provela je u utorak svoj treći nuklearni pokus i time izazvala ljutnju Sjedinjenih Država i Japana, a njezina jedina velika saveznica Kina pozvala je na smirivanje situacije. Sjeverna Koreja je priopćila da je pokus imao "veću eksplozivnu snagu" od pokusa provedenih 2006. i 2009. godine koji su bili malih razmjera. Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA je javila da je Pjongjang koristio "manju i lakšu nuklearnu napravu", dajući naznake da je ponovno koristio plutonij koji je pogodniji za korištenje kao raketna bojeva glava. Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ovaj pokus "provokativnim činom" koji ugrožava regionalnu stabilnost. "Opasnost koju predstavljaju opasne aktivnosti Sjeverne Koreje opravdava daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. SAD će također nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike", rekao je Obama. Japanski premijer Shinzo Abe je kazao da je pokus "teška prijetnja" koja se ne može tolerirati. Kina, koja pokazuje znakove sve većeg ogorčenja svojim susjedom, ponovila je pozive na "denuklearizaciju" Korejskog poluotoka. Također je pozvala na smirivanje situacije i zatražila je od Pjongjanga da ne pojačava napetosti.

SARAJEVO

Ubojstvo katoličkog svećenika Mile Ivančića iz župe Zavalje kod Bihaća u Bosni i Hercegovini počinila su trojica maloljetnika, a njihov isključivi motiv bilo je koristoljublje, prenose u utorak lokalni mediji u BiH. Prema informacijama do kojih je došla TV Federacije BiH (FTV) policija za ubojstvo sumnjiči dvojicu maloljetnika bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti. Ubojice su navodno 17-godišnji Š. J, 16-godišnji Č. A. i 15-godišnji D. M. Oni su navodno među osobama koje je policija privela u ponedjeljak provodeći detaljnu istragu. Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, sarajevski "Dnevni avaz" tvrdi kako je jedan od ubojica sin Marije Dujmović koja je održavala crkvu i župni ured i koja je i otkrila tijelo ubijenog svećenika.

PARIZ

Iznenadna objava Papine ostavke našla se na naslovnicama većine dnevnika u svijetu, govoreći o udarcu koji je Katoličkoj crkvi zadao odlazak s dužnosti Benedikta XVI. ili špekulirajući o nasljedniku koji bi prvi put mogao ne biti Europljanin. Ostavka Benedikta XVI. (85) na naslovnoj je stranici većine britanskih novina koje hvale njegove osobne kvalitete ali ih zanima s kojeg će kontinenta doći njegov nasljednik donoseći promjenu. Guardian objavljuje fotografiju Pape i piše da "ostavka Pape potresa Crkvu". "Teološki i politički nastavio je rad Ivana Pavla II., s njegovim kvalitetama i manama". "Preslab sam da nastavim", piše Times citirajući Papu čija ostavka otkriva, po pisanju lista, veliki teret koji pritiska papinstvo u 21. stoljeću. Dnevnik komentira Papin izbor kao "dostojanstvenu i nesebičnu odluku". Za Daily Telegraph Papina ostavka "potresa cijeli svijet". "Neupražnjeno radno mjesto: traži se novi čelnik za 1,2 milijarde katolika", piše Independent. Na Filipinima, katoličkom uporištu u Aziji, odluka Pape puni naslovnice novina i glavnih informativnih stranica na internetu koje u filipinskom kardinalu Luisu Antoniu Tagleu vide mogućeg nasljednika. Argentinski Clarin pita se "Američki, azijski ili afrički Papa?".

SARAJEVO

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu počeo raspravu o povjerenju entitetskoj vladi. Sjednica, kojoj nazoči 85 od 98 zastupnika, sazvana je na zahtjev zastupničkih klubova Socijaldemokratske partije BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB) uz obrazloženje kako sadašnja vlada ne odražava legitimnu volju većine birača izraženu na izborima 2010. godine niti većinu koja djeluje na zakonodavnoj razini vlasti. U sadašnjoj vladi FBiH je uz osam ministara iz SDP-a i devet iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB). SDP je ranije s tim strankama bio u koaliciji, no raskinuo ju je u lipnju 2012. godine sklopivši tada savez sa dva HDZ-a i SBB-om. Federalni premijer Nermin Nikšić je uoči sjednice Zastupničkog doma izjavio kako očekuje da će ona biti okončana u demokratskom duhu, no nije želio nagađati o mogućem ishodu.

AMAN

Sirijske oporbene snage priopćile su da su u utorak zauzele vojni aerodrom nedaleko od sjevernog grada Alepa. Zrakoplovna baza Jarah, 46 kilometara istočno od Alepa, došla je pod kontrolu pobunjeničkih postrojbi koje su je tjednima držale u okruženju, a autoput koji povezuje Alepo s istokom zemlje također je u rukama oporbenih snaga, javio je Sham News Network. Abu Abdalah Minbig, jedan od oporbenih zapovjednika na aerodromu, rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters da su u bazi nađena dva MiG-a i nešto streljiva. "Aerodrom se koristio prilikom bombardiranja sjevernog i istočnog Alepa. Njegovim osvajanjem prekinuli smo put opskrbe režima od Alepa prema istoku", kazao je Minbig.

DAMASK

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je kako njegov režim ne namjerava popustiti pritiscima u sukobu s pobunjenicima, obilježenim u ponedjeljak napadom bez presedana na granici između Turske i Sirije. Al Asad, koji od početka rata tvrdi da želi uništiti pobunu po svaku cijenu, ponovio je kako Sirija neće odustati od svojih načela, unatoč "pritiscima i zavjerama", prenijela je službena agencija Sana. Njegove izjave uslijedile su u trenutku kada oporbeni vođa Ahmed Moah al Khatib traži jasan odgovor Damaska na njegov zahtjev za izravnim dijalogom i u trenutku kada glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon vrši pritisak na sirijsku vladu da na njega odgovori pozitivno.

LJUBLJANA

Slovenska vlada požuruje planirano produbljivanje gaza u luci Koper na 14 metara budući da sadašnja dubina mora od 11 metara smanjuje njezinu konkurentnost jer je uplovljavanje najvećih teretnih brodova otežano, piše u utorak ljubljansko "Delo". Ministarstvo za promet i infrastrukturu potvrdilo je za list kako očekuje da će radovi na povećanju gaza u Kopru biti završeni do kraja ljeta ove godine. Planirani rok radova na produbljivanju morskog dna u luci otežavaju birokratski problemi i spor između Kopra i susjednog Ankarana oko širenja lučkih terminala, te oko mjesta gdje bi trebalo deponirati izvađeni mulj, navodi središnji slovenski dnevnik. List dodaje da je treća najveća brodarska kompanija za prijevoz kontejnera, "CMA CGM" iz Marseillesa, predstavnike slovenske vlade upozorila da što prije povećaju gaz u koparskoj luci jer sadašnje stanje ne odgovara za velike poslove u kontejnerskom prometu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙