FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga J. Ćulibrka o holokaustu u Jugoslaviji

ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Knjiga lipljanskog episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovana Ćulibrka, "Historiografija holokausta u Jugoslaviji", predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

Knjigu su predstavili autor episkop Ćulibrk i talijanski povjesničar Tommazo Dell'Era te voditelj tribine Bojan Munjin.

Episkop Ćulibrk ocijenio je kako su manipulacije u historiografiji dovele do napetosti između Srba i Hrvata, što je između ostaloga, dovelo do raspada bivše Jugoslavije.

Smatra kako je o Jasenovcu relevantno tek 10 posto historiografskih radova za daljnja istraživanja. Ustvrdio je kako je historiografija istražila da je u Auschwitzu stradalo između milijun i sto tisuća i milijun i petsto tisuća ljudi, a ne, kako je to ranije bilo procijenjivano, 4 milijuna ljudi.

Istaknuo je i kako su istraživanja pokazala da je u logoru u Bolzano stradalo više nego što se prije mislilo.

Po Ćulibrkovim riječima na prostoru bivše Jugoslavije postoje samo dvije ustanove koje se bave holokaustom - Muzej žrtava genocida u Beogradu i Spomen područje Jaeenovac u Hrvatskoj.

Nemoralno je govoriti o brojkama žrtava holokausta na području bivše Jugoslavije, rekao je Ćulibrk dodavši kako o njima nema istraživanja.

Smatra kako je bilo rubno istraživanje holokausta na području bivše Jugoslavije, jer se ono, kako je rekao, istraživalo u sklopu Drugoga svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe te povijesti SKJ. Jedine publikacije u kojima se moglo slobodno pisati o holokaustu bila su izdanja židovske zajednice, ocijenio je dodavši kako je o pitanjima holokausta, od historiografskoga bolje stajao kulturni narativ.

Tako je, kako drži Ćulibrk, ubrzo prevedena knjiga "Pio XII. i Treći Reich", a Ivo Andrić je napisao priču "Bife Titanik" po kojoj je Emir Kusturica snimio istoimeni film.

Na pitanje voditelja tribine kako razriješiti kontroverzu jesu li talijanski papa Pio XII. kao i mnogo sličnih osoba u Hrvatskoj bili 'dobri ili loši dečki', povjesničar Tommazo Dell'Era je ocijenio kako treba izaći iz kontroverzije.

"Smatram da je blesavo tvrditi kako je Pio XII. bio 'Hitlerov papa' ", naglasio je, ocjenivši kako on nije bio ni 'židovski papa'.

Podsjetio je kako se zna javna, a ne zna još uvijek tajna pozicija pape Pija XII. Dodao da se u Italiji unutar Katoličke crkve sve do 1958. zadržao tradiocionalni antisemitizam.

Predstavljanje knjige Jovana Ćulibrka organiziralo je Srpsko narodno vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙