FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO: za obnovu kulturne baštine Malija potrebni milijuni

PARIZ, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Afrički dužnosnici i akademici sastat će se ovoga mjeseca u Parizu i raspraviti kako obnoviti mauzoleje i stare manuskripte u Maliju koje su uništili islamistički pobunjenici, rekao je UNESCO.

UNESCO vjeruje da je većina od oko 300.000 stoljetnih rukopisa, od znanstvenih rasprava do starih trgovačkih računa, sigurna iako je oko 2.000 manuskripata možda izgubljeno u opljačkanom institutu Ahmed Baba u Timbuktuu.

Pisani bogato ukrašenom kaligrafijom, osjetljivi tekstovi predstavljaju zbirku ljudskog znanja o svemu, od prava, znanosti i medicine do povijesti i politike, i po akademicima, dokazuju da je Afrika imala pisanu povijest staru barem koliko i europska renesansa.

Opremu za digitalizaciju spisa u knjižnici u Timbuktuu uništili su pobunjenici a računala s podacima su zapaljena kada su bježali iz grada pred francuskim snagama, rekao je dužnosnik UNESCO-a Francesco Bandarin.

UN-ova agencija sa sjedištem u Parizu predsjedat će sastankom 18. veljače, te poslati stručnjake u Mali kako bi procijenili štetu. Potom će se pokušati prikupiti sredstva za skeniranje i očuvanje preživjelih rukopisa, najavila je petak ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova.

Pobunjenici su malijskoj materijalnoj baštini nanijeli štetu od četiri do pet milijuna dolara no trošak obnove mauzoleja i digitalizacije desetaka tisuća manuskripata teže je procijeniti, rekla je na konferenciji za tisak.

Poslat ćemo misiju stručnjaka kako bi procijenili štetu kada to dopuste sigurnosni uvjeti tako da možemo procijeniti što nam je potrebno", rekla je Bokova koja je prošloga tjedna s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom posjetila Timbkutu, koji je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

"Imamo temelje za plan djelovanja koji ćemo razraditi na okruglom stolu 18. veljače", rekla je.

Bandarin je rekao da je 11 mauzoleja i grobnica uništeno tijekom pobunjeničke okupacije sjevernog Malija, a UNESCO ih planira obnoviti na temelju fotografija i uz pomoć lokalnih stručnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙