FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: novi napadi na medicinare koji cijepe djecu

ZAGREB, 8. veljače 2013. (Hina/BBC) - Na sjeveru Nigerije u dva je napada ubijeno devet medicinskih djelatnica koje su cijepile djecu protiv dječje paralize, objavila je nigerijska policija.

U prvom napadu u Kanou djelatnice su ustrijelili napadači koji su se dovezli na motoru s prikolicom, a trideset minuta kasnije napadači su pucali na djelatnice ispred klinike van grada Kanoa dok su se pripremale započeti cijepljenje, izvijestio je BBC u petak.

Neki nigerijski muslimanski čelnici ranije su se protivili cijepljenju protiv dječje paralize tvrdeći da ono izaziva neplodnost. U četvrtak je kontroverzni muslimanski klerik govorio protiv kampanje cijepljenja tvrdeći da su nove slučajeve dječje paralize izazvali zaraženi lijekovi.

Dužnosnik zdravstvenih službi potvrdio je da su u drugom napadu koji se dogodio u Hotoru ubijene zdravstvene djelatnice a ranije je izviješteno da su među ustrijeljenima bili i ljudi koji su čekali pred klinikom.

Analitičari vjeruju da su napadi djelo militantne islamističke skupine Boko Haram no ona još nije preuzela odgovornost.

Nigerija je jedna od samo tri zemlje u kojima je dječja paraliza još uvijek endemska bolest. Po organizaciji Global Polio Eradication Initiative u Nigeriji je prošle godine zabilježen 121 slučaj oboljenja od dječje paralize, u Pakistanu 58 a u Afganistanu 37.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙