FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Prostor za rebalans ovogodišnjeg proračuna, odnosno smanjenje rashode strane je izuzetno mali i skučen i stoga će se najvjerojatnije morati smanjiti rashodi na poziciji kapitalnih ulaganja, izjavio je danas u Varaždinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. S obzirom da smo izuzetno optimistično krenuli u projekciju javnih investicija u ovoj godini, mišljenja sam da izostanak pojedinih investicija neće bitno utjecati na činjenicu da će i javni sektor doprinijeti ukupnom gospodarskom oporavku, kazao je Grčić odgovarajući na novinarska pitanja tijekom današnjeg posjeta gospodarstvenicima u Varaždinskoj županiji. Smatra da je intenzivan rast vanjskog duga u protekle četiri godine krize najveći problem hrvatskih financija, te podsjeća da će ove godine samo na otplatu kamata trebati tri milijarde kuna više. Komentirajući veliku nezaposlenost, Grčić je naveo da se u protekle četiri godine izgubilo oko 50 tisuća radnih mjesta u industriji, 40 tisuća u trgovini te oko 35 tisuća radnih mjesta u građevini. Ove brojke govore o dubini krize koja traje već četiri godine. Osnovno opredjeljenje ove Vlade je očuvanje postojećih radnih mjesta u mjeri u kojoj je to moguće, a s druge strane Vlada otvara mogućnosti novih investicija privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta preko tih investicija.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Sindikata INAŠ-a razgovarali su danas s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom u vezi najava u medijima da bi država mogla osnovati novu naftnu kompaniju, izvijestili su iz HUS-a. Sindikalci su izrazili zabrinutost za opstojnost Ine, a time i sigurnost radnih mjesta 8500 zaposlenih, ocjenivši kako su trenutno ugrožene sve temeljne djelatnosti Ine. U Inu se premalo ulaže, zbog čega su sve naše djelatnosti ugrožene, posebno benzinske postaje kojima je nužna modernizacija, izjavila je Hini predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović. Radnici su zabrinuti i zbog mogućeg zatvaranje Rafinerije nafte Sisak, jer se nedovoljno investira u njezinu obnovu, kao i zbog pokušaja MOL-a da kroz svoja upravljačka prava izdvoji maloprodaju iz Ine, te na taj način bitno smanji prava radnika u maloprodaji i smanji ukupan broj radnika u Ini, kaže Rilović. No, najviše pitanja otvara se oko najava da bi država mogla osnovati novu naftnu kompaniju, koja bi ugrozila istraživanje i proizvodnju u Ini, a time i sigurnost radnih mjesta u tim sektorima. Na sastanku je zaključeno da će Vrdoljak na te nedoumice, a posebno na pitanje vezano za budućnost Ine, pismeno odgovoriti nakon što dobije potrebne informacije od Uprave Ine.

ZAGREB - Odbor za turizam Hrvatskog sabora u prvih godinu dana mandata privukao je znatnu pažnju turističkog sektora, jer se, za razliku od prije, osim davanjem mišljenja na razne prijedloge bavi i praćenjem i unapređenjem turističkih razvojnih politika istodobno inicirajući i predlažući brojna rješenja od kojih su već neka i u primjeni. To je, uz ostalo, na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo predsjednik Odbora za turizam Goran Beus Richembergh, dodavši da je taj odbor jedan od rijetkih u Saboru koji je donio četverogodišnji program rada. Temeljem lanjskog anketiranja stotinu predstavnika sektora i institucija od kandidiranih 120 tema koje su predložili za obradu, Odbor je odabrao 20 za tematske sjednice koje će održavati u madatu, među kojima su nautika, vojne nekretnine, omladinski turizam, turistička promociju u sklopu gospodarske diplomacije, medicinski i zdravstveni turizam, turističko poslovanje u sklopu ulaska Hrvatske u EU i druge. Naglasio je da su ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Hajdaš Dončiću predložili izradu novog, za turizam važnog zakona o pomorskom dobru.

ZAGREB - Šest hrvatskih tvrtki dobilo je odobrenje za izvoz svojih mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije od nadležnih ruskih službi, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Pravo izvoza u Rusku Federaciju ostvarila su dva objekta Vindije i po jedan objekt PIK Vrbovca, Belja, Koke i Perutnine Ptuj-Pipo. Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede zaprimila je danas dopis Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, kojim je šest tvrtki u poslovanju s hranom iz Hrvatske dobilo odobrenje za izvoz svojih mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Carinske Unije, navode iz resornog ministarstva. Time je, napominju, Uprava veterinarstva uspješno i u relativno kratkom roku završila službenu proceduru ispunjavanja vrlo zahtjevnih propisanih uvjeta Ruske Federacije i Carinske Unije, čime je uz pomoć i veliku podršku Veleposlanstva RH u Moskvi, omogućeno našim tvrtkama da izađu na iznimno veliko tržište koje otvara daljnje široke mogućnosti trgovanja.

ZAGREB - Hrvatska će s obzirom na predstojeći ulazak u EU već od 1. travnja ove godine imati u potpunosti usklađenu viznu politiku s politikom EU-a pa će se za državljane iz primjerice Rusije i Turske te ostalih država koje nisu članice EU od tog dana primjenjivati klasični vizni režim, ali će zbog važnosti ruskog tržišta nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma. Zbog važnosti i potencijala ruskog tržišta održali su s predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore te turističkih agencija i strukovnih turističkih udruga sastanak na temu vizne politike u svjetlu pristupanja EU, s posebnim naglaskom na tržište Ruske Federacije. Ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkom roku, u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost izdavanja višekratnih viza, pri čemu pristojba za vizu ostaje 35 eura, naglašavaju iz Ministarstva turizma. Ruski su turisti prošle godine u Hrvatskoj ostvarili 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto više nego 2011., čime su na top listi 10 stranih tržišta.

ZADAR - U Zadru je danas prosvjedovao 40-ak bivših radnika Tekstilne industrije Zadar (TIZ) koji od države traže isplatu osam milijuna kuna, držeći je odgovornom za gašenje te tvrtke. Državu kao većinskog vlasnika smatraju odgovornom za loše proveden stečajni postupak, koji je trajao devet godina i u kojem se 300 radnika, kojima je ukupno priznato oko 13 milijuna kuna potraživanja na račun zaostalih plaća i otpremnina, nikad nisu uspjeli u cijelosti naplatiti. Na većem dijelu prostora bivše tvornice, koja je bila smještena odmah uz more u središtu Zadra, sada se dižu ekskluzivni poslovno-stambeni objekti čija je cijena četvornog metra dosezala nekoliko tisuća eura. Od bivše tvornice ostala je tek jedna derutna zgrada pred kojom su radnici danas održali prosvjed, a koja će također biti zamijenjena stambeno-poslovnim objektom. Radnici kažu kako je teren prodan po bagatelnoj cijeni zbog čega i nije bilo novca u stečajnoj masi za njihovu isplatu.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,21 posto, na 1.928 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,42 posto, na 1.072,39 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 19,9 milijuna kuna, a blok promet dionicom lošinjske Jadranke 3,8 milijuna kuna, po cijeni od 420 kuna za dionicu. Dionicom HT-a trgovalo se za 3,1 milijun kuna, a cijena joj je pala za 0,23 posto, na 216,50 kuna. Za 2,38 posto, na 149,46 kuna, porasla je cijena dionice Valamar Adria Holdinga, uz promet od 2,3 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga s nešto više od milijun kuna i rastom cijene od 1,65 posto, na 81,70 kuna. Dionica Arenaturista poskupila je za 3,03 posto, na 170 kuna, a imala je 804,6 tisuća kuna prometa, dok je cijena dionice Riviere Adrie porasla za 4,15 posto, na 14,06 kuna, uz promet od 647 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙