FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentinski ministar i britanski zastupnici u svađi zbog Falklanda

LONDON, 5. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Argentina je u utorak optužila Britaniju da zagovara naseljavanje izraelskog tipa na okupiranim teritorijima Falklandskog otočja a britanski su zastupnici odgovorili da Buenos Aires koristi "diplomaciju megafona" u svom isticanju prava na to otočje.

Pokušaj izgradnje povjerenja i jačanje trgovine između Britanije i Argentine u utorak se u britanskom parlamentu pretvorio u svađu između zastupnika i argentinskog ministra vanjskih poslova Hectora Timermana zbog otočja na jugu Atlantika.

Timerman, koji je u posjetu Britaniji, nije se želio sastati s britanskim kolegom Williamom Hagueom kako bi raspravio pitanje Falklanda zbog ustrajavanja Britanije da sastanku nazoče i stanovnici otočja oko kojeg dvije države vode spor.

Timerman je odbacio referendum o budućnsoti otočja planiran za ožujak a na kojem se očekuje da će se otočani velikom većinom izjasniti da ostanu dio Britanije. "Ljudi koji žive na otočju su britanski državljani, pitati ih žele li biti Britanci je kao pitati židovske naseljenike žele li biti Izraleci ili Palestinci. To nema smisla", rekao je Timerman u raspravi u parlamentu.

Na pitanje o njegovim izjavama britanskim medijima u kojima je predvidio da će Argentina preuzeti otoke u roku od dva desteljeća Timerman je rekao da će se to ostvariti "putem dijaloga". "Kroz dijalog i podršku iz cijelog svijeta moći ćemo razgovarti s Britancima i postići dobar ishod", rekao je i u izjavi za agenciju Reuters isključio mogućnost bilo kakve buduće vojne akcije prema otocima poput one 1982.

Martin O'Neill, član gornjeg doma britanskog parlamenta, optužio je u raspravi Argentinu za diplomaciju megafona i rekao da Argentina nikada nije propustila priliku za "bubnjanje" o tom pitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙