FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija najavila pomoć Alžiru i Francuskoj u Maliju

LONDON, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Velika Britanija najavila je u ponedjeljak da će pružiti protuterorističku i obavještajnu pomoć Alžiru za borbu protiv islamista koji su napali plinsko postrojenje u toj zemlji, te je obećala poslati dodatnu pomoć francuskim vojnicima koji se bore protiv militanata u Maliju, ali ne i svoje vojnike u međunarodnu misiju.

Britanski premijer David Cameron pozvao je na "snažan odgovor" na napad u kojem je ubijeno 37 stranih državljana te je rekao da sjeverna Afrika postaje "magnet za džihadiste", ali nije obećao vojnu intervenciju.

Među ubijenima je najmanje troje Britanaca, a strahuje se da ih je poginulo još troje.

"Svojim obavještajnim i protuterorističkim sredstvima pomoći ćemo međunarodnim naporima da se otkrije i uništi mreža koja je planirala i izvela brutalni napad u In Amenasu", rekao je Cameron pred parlamentom.

Što se intervencije Francuza u Maliju tiče, britanski premijer isključio je mogućnost slanja vojnika u tu zemlju gdje je Francuska, na zahtjev tamošnje vlade, pokrenula vojnu akciju protiv islamističkih militanata.

"Razmišljamo o transportnim sredstvima i opremi za nadzor koje bi mogli dati Francuzima kako bi im pomogli u onome što rade", istaknuo je Cameron.

Velika Britanija, koja s Francuskom blisko surađuje na području obrane, već je na raspolaganje dala dva vojna transportna zrakoplova C-17.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙