FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata od ponoći će ponovno poskupjeti, pri čemu će osjetnije poskupjeti motorni benzini, od 27 do 30 lipa po litri, dok će cijene dizelskih goriva biti više od dvije do četiri lipe, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 5. do 18. veljače. U tom će razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 iznositi 10,65 kuna po litri, što je 27 lipa više od dosadašnjih 10,38 kuna. Eurosuper BS 98 od ponoći će se prodavati po najvišoj cijeni od 11,00 kuna, što je 29 lipa više od dosadašnjih 10,71 kunu. Eurosuper BS 100 poskupjet će za 30 lipa po litri, jer je Ministarstvo njegovu najvišu maloprodajnu cijenu utvrdilo na 11,23 kune (do sada 10,93 kune). Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će iznositi najviše 9,84 kune, što je četiri lipe više od dosadašnjih 9,80 kuna. Loživo ulje, odnosno plinsko ulje s oznakom euro od ponoći će poskupjeti za tri lipe po litri i koštati 7,03 kune (do sada 7,00 kuna). Za dvije, odnosno tri lipe po litri poskupljuje plavi dizel, pa će se plinsko ulje obojano plavom bojom prodavati po najvišoj cijeni od 6,26 kuna (do sada 6,24 kune), a plinsko ulje obojano plavom bojom s oznakom euro po 6,33 kune (do sada 6,30 kuna). Ministarstvo gospodarstva, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

ZAGREB - Hrvatske tvrtke su unatoč trenutačnoj situaciji u Libiji i dalje zainteresirane za poslovnu suradnju, prvenstveno u područjima istraživanja nafte, plina i vode, građevinskom sektoru i izvozu svih vrsta roba, istaknuto je na Hrvatsko-libijskom poslovnom forumu održanom danas u organizaciji HGK-Komore Zagreb. Angažman hrvatskih tvrtki, kako je rečeno, prvenstveno će ovisiti o sigurnosnoj situaciji te gospodarskim prioritetima nove libijske Vlade. Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich napominje kako u samoj obnovi Libije ima mjesta za naše građevinske tvrtke i vjeruje da će hrvatska brodograđevna industrija također ponovo raditi za to tržište, jer nema razloga da se dobre veze koje su bile prije ne nastave u budućnosti. I predsjednik Komore Benghazija Salah El Abidi Mabruk smatra kakao potencijala za suradnju ima, posebice u području graditeljstva, infrastrukture, nafte, drvne industrije, proizvodnje namještaja. Kazao je kako se situacija u Libiji stabilizira te poziva sve tvrtke koje su radile na tom tržištu da se vrate. Robna razmjena između Hrvatske i Libije u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 31,3 milijuna američkih dolara.

ZAGREB - Grupa Končar na najznačajnijem sajmu i konferenciji o vjetroenergiji u Europi "EWEA 2013", koji se održava od 4. do 7. veljače u Beču, predstavlja cjelovito rješenje za vjetroagregate s naglaskom na Vjetroelektranu Pometeno brdo, izvjestili su iz Končara. Končareva vjetroelektrana na Pometenom brdu kraj Splita sastoji se od 15 vjetroagregata snage 1 megavata (MW) te jednog agregata snage 2,5 MW. U izgradnji je sudjelovalo 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske, a udio domaćih komponenti u proizvodnji veći je od 80 posto. Rješenja koja se predstavljaju na sajmu "EWEA 2013" rezultat su razvoja i znanja stručnjaka Grupe Končar te su proizvod koji otvaraju velike izvozne mogućnosti uz unapređenje hrvatske konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta, napominju iz Končara. Sajam i konferencija o vjetroenergiji "EWEA 2013" u Beču održava se u organizaciji europskog udruženja EWEA (European Wind Energy Association), a ove godine okupilo je više od 10.000 sudionika te 500 izlagača iz 84 zemlje. Tema ovogodišnje EWEA-e je stvaranje realnih prilika za razvoj vjetroenergije, s naglaskom na nova, još nezasićena tržišta.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 31,90 kuna, što je u odnosu na listopad više za 5,5 posto, a u odnosu na studeni 2011. godine više za 0,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Po podacima DZS-a, u studenom su bila 172 plaćena radna sata, ili 4,4 posto manje nego u listopadu. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (208), a najmanji u obrazovanju (159). Najviša prosječna neto satnica isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi), u iznosu od 57,52 kune. U zračnom prijevozu neto satnica za studeni prošle godine iznosila je 54,76 kunu, u računalnom programiranju 48,72 kune, u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 48,50 kuna, u vađenju sirove nafre i prirodnog plina 48,42 kune itd. Najniža prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih za studeni isplaćena je u proizvodnji odjeće i iznosila je 16,76 kuna. Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za studeni 2012. godine iznosila je 45,02 kune, što je u odnosu na listopad više za 3,9 posto, a u odnosu na studeni 2011. više za 0,9 posto.

ZAGREB - U iščekivanju objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u plusu, a u najvećem fokusu investitora dionice su Atlantic grupe i Ine. Oko podneva Crobex je bio na dobitku 0,79 posto, na 1.914 bodova, a Crobex10 1,01 posto, na 1.074 boda. Redovni promet iznosio je 9,5 milijuna kuna, te je bio oko 4 milijuna veći nego u petak u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Atlantic grupe, 3,5 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,09 posto, na 690 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Ine, pri čemu joj je cijena porasla 2,32 posto, na 4.400 kuna. Dionicom HT-a, pak, do sada je ostvareno 422.000 kuna prometa, a cijena joj se spustila 0,32 posto, na 212,55 kuna. Među dobitnicama ističe se redovna dionica Croatia osiguranja, ojačavši 4,93 posto, te Podravke, 2,42 posto. Po nešto većem padu cijene, za 1,3 posto, izdvajaju se povlaštena dionica Adrisa i Đure Đaković Holdinga.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu od petka, oslabila prema euru za 0,05 posto, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,593227 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobila i ostale promatrane inozemne valute. Pritom je američki dolar ojačao prema kuni za 0,77 posto, a švicarski franak i britanska funta za po 0,09 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,597661 kunu, franka 6,146371 kunu i funte 8,800680 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙