FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry razgovarao s izraelskim i palestinskiom čelnicima

WASHINGTON, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Novi američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je, u cilju promicanja izraelsko-palestinskog mira, telefonom razgovarao s čelnicima obje strane - izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, priopćio je State Department.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland naglasila je da je državni tajnik u razgovorima u svoje, ali i ime predsjednika SAD-a Baracka Obame, podržao izraelsku sigurnost i trajni mir između Izraelaca i Palestinaca, prenosi agencija Reuters. Glasnogovornik izraelskog premijera potvrdio je razgovore no detalje nije želio iznositi.

Netanyahu je u subotu preuzeo odgovornost za formiranje nove izraelske vlade nakon izbora 22. siječnja na kojima je njegova desna stranka Likud-Beitenu ostala najbrojnija u parlamentu s 31 od 120 zastupničkih mjesta.

U pozivu Abbasu Kerry, bivši predsjednik senatskog odbora za vanjske odnose, ponovio je svoju predanost miru i obećao da će nastaviti raditi s Kongresom kako bi oslobodili proračunska sredstva za pomoć Palestinskoj samoupravi.

Abbasov pomoćnik rekao je za Reuters kako je Kerry bio odlučan da se ponovno pokrene izgradnja mira te da se nada kako će se uskoro sastati s Abbasom, no vrijeme ni mjesto nisu dogovoreni.

Nuland je kazala da je Kerry u subotu razgovarao i s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, no nije željela komentirati kada bi Kerry mogao otputovati na Bliski istok.

Pereseova glasnogovornica u svom je priopćenju potvrdila da je duži razgovor obavljen u subotu navečer, a prenijela je i Peresovu ocijenu da bi rezultati nedavnih općih izbora mogli ponovno pokrenuti proces mirovnih pregovora.

Netanyahu, kojega je Peres pozvao da sastavi vladajuću koaliciju, izjavio je u subotu da će obnova pregovora s Abbasom biti prioritet njegove nove vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙