FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi prekinuli 3-dnevni negativni niz

ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, prekinuvši 3-dnevni negativni niz, a u najvećem su fokusu investitora dionice Ine i HT-a pred objavu poslovnih rezultata za zadnje lanjsko tromjesečje, dok vijest o snižavanju hrvatskog kreditnog rejtinga nije znatnije utjecala na tržište.

Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,64 posto, na 1.899 bodova, a Crobex10 0,76 posto, na 1.067 bodova.

Redovni promet iznosio je 5,73 milijuna kuna, te je bio 1,3 milijuna veći nego jučer u ovo doba.

„Nakon tri dana blagog pada, Crobexi su danas ojačali. Ipak, posljednjih dana zamjetna je nešto slabija aktivnost investitora, vjerojatno zbog neizvjesnosti pred objavu poslovnih rezultata ključnih domaćih kompanija“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske s Baa3 na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.

„Snižavanje rejtinga i nije iznenađujuća vijest, nakon što je S&P snizio hrvatski rejting na istu razinu u prosincu, tako da burza danas nije znatnije reagirala“, ocjenjuje Mažurin.

Najlikvidnija je danas dionica Ine, kojom je ostvareno nešto više od milijun kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,38 posto, na 4.300 kuna.

Slijedi dionica HT-a, sa 837.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,03 posto, na 214 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku ističu se dionice Diokija. Nakon jučerašnjeg skoka za više od 16 posto, danas su ojačale 7,84 posto, na 14,03 kuna.

Znatnije je porasla i cijena dionice Dalekovoda, za 4,8 posto, te Croatia osiguranja, za 4,05 posto.

Među većim gubitnicama, pak, izdvajaju se dionice Ingre, čija se cijena spustila 2,84 posto, potom Belja, 2,59 posto, te Petrokemije, 2,08 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙