FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u plusu 0,2 posto

ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) - Kako nema važnijih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja i više nego skroman, dok su Crobexi u blagom plusu, pri čemu se po dobitku ističu dionice Atlantske plovidbe, Petrokemije i Valamara.

Oko podneva Crobex indeks je bio u plusu 0,21 posto, na 1.906 bodova, a Crobex10 0,22 posto, na 1.069 bodova.

Redovni promet iznosio je 2,9 milijuna kuna, te je bio gotovo 3 milijuna manji nego u petak u ovo doba.

„Na početku tjedna nema značajnijih poslovnih vijesti koje bi potaknule snažniji rast cijena pojedinih dionica, a i promet je slabašan. Do kraja tjedna vjerojatno ćemo pratiti kretanja na inozemnim burzama, a za nove smjernice investitori će osluškivati i vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. Već krajem tjedna očekujemo prva financijska izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najlikvidnija, s prometom iznad 500.000 kuna, dionica je HT-a. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 218,57 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 326.000 kuna, a cijena joj je porasla 1,15 posto, na 242 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističu dionice Valamara i Petrokemije, koje su ojačale za 1,8 posto.

Nešto veći gubitak, pak, bilježi dionica Diokija, čija je cijena pala gotovo 6 posto.

Na europskim burzama također se oprezno trguje. Trenutno su londonski Ftse i frankfurtski DAX u blagom minusu, dok je pariški CAC blago u plusu.

„Na inozemnim burzama danas se oprezno trguje, jer je nekoliko financijskih izvješća kompanija bilo lošije od očekivanja. Ipak, većih prodaja nema, jer raspoloženje podupiru dobri makroekonomski pokazatelji“, ističe Matić.

Prošlotjedni podaci ukazuju da u SAD-u jača industrijska aktivnost, a broj nezaposlenih pada. Industrijska aktivnost u Kini dosegnula je, pak, najviše razine u dvije godine, a poboljšava se situacija i u Njemačkoj, što budi nadu u oporavak gospodarstva eurozone.

„Danas očekujemo podatak o kretanju maloprodaje u Njemačkoj, a sutra o povjerenju njemačkih potrošača, dok će u srijedu u fokusu investitora biti podatak o realnom bruto domaćem proizvodu“, zaključuje Matić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙