FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski pokazatelji sugeriraju oporavak gospodarskog rasta

HONG KONG, 1. veljače 2013. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru ubrzale su u siječnju, pokazala su u petak dva odvojena istraživanja, ali njihovi rezultati navode na suprotne zaključke o tempu oporavka.

Službeni indeks menadžera nabave koji izrađuju Kineska federacija za logistiku i nabavu i Državni ured za statistiku blago je oslabio u siječnju, na 50,4 boda, s 50,6 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje britanska banka HSBC dosegnuo je pak u siječnju najvišu razinu u dvije godine od 52,3 boda, čime je blago povišena preliminarna procjena od 51,9 bodova. U prethodnom mjesecu iznosio je 51,5 bodova. HSBC se pri izradi izvješća više fokusira na manja poduzeća.

PMI je široko prihvaćen barometar stanja u kineskom gospodarstvu, pri čemu vrijednosti iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Službeni je pak indeks kliznuo u negativan teritorij u kolovozu i rujnu, što se vremenski poklapa sa slabljenjem rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju na najnižu razinu u više od tri godine. U listopadu i studenom indeks se vratio u pozitivni teritorij, zabilježivši 50,2 odnosno 50,6 bodova.

Njegova vrijednost za siječanj niža je ipak no što su analitičari očekivali, predvidjevši da će porasti na 51,0 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙