FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: snižavanje rejtinga ne bi trebalo imati većeg utjecaja na trgovanje

ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi analitičari danas očekuju mirno trgovanje, uobičajeno za kraj tjedna, procjenjujući da najnovije snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj ne bi trebalo imati većeg utjecaja na trgovanje.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobexi su jučer oslabili, treći dan zaredom. Crobex se spustio 0,34 posto, na 1.887 bodova, a Crobex10 0,45 posto, na 1.059 posto.

No, indeksi su završili siječanj s jednom od najboljih izvedbi u povijesti Zagrebačke burze. Crobex je u siječnju je porastao 8,45 posto, a Crobex10 9 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 12,3 milijuna kuna, te je bio otprilike 3 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom HT-a, 2 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,1 posto, na 216 kuna.

Milijunski promet još je ostvaren i dionicom Diokija, pri čemu joj je cijena skočila 16,9 posto, na 13,56 kuna.

Osim što je jučer objavljen plan restrukturiranja te kompanije, tržište je vjerojatno reagiralo na medijske špekulacije da je za Dinu Petrokemiju zainteresiran ruski Gazprom, kao i za kutinsku Petrokemiju. Sindikat radnika Dine Petrokemije, pak, priopćio je da je pristigla pismo namjere za preuzimanje te tvrtke, te da se ne radi o Gazpromovoj ponudi.

„Očekujem danas stagnaciju indeksa, jer uobičajeno na kraju tjedna prevladava mirno trgovanje. Ipak, s obzirom na najnovije snižavanje kreditnog rejtinga, mogući su danas i nešto veći minusi Crobexa“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske s Baa3 na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti

„Ipak, ne očekujem dramatični utjecaj te vijesti na domaće tržište, jer je sniženi rejting već uglavnom ugrađen u cijene dionica na domaćem tržištu. Uostalom, agencija S&P još je u prosincu snizila rejting na istu razinu“, navodi Bešević Vlajo.

Dodaje da će investitori idućih dana sve više fokusirati na objave poslovnih rezultata kompanija.

„Danas se ne očekuju važnije objave, tek od idućega tjedna očekujemo rezultate važnijih domaćih kompanija“, kaže Bešević Vlajo.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones indeks oslabio je 49 bodova, ili 0,36 posto, na 13.860 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 1.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 3.142 boda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj radnih mjesta u SAD-u povećan za 160.000, 5.000 više nego mjesec dana prije. Pritom bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena na 7,8 posto.

I na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano, jer su podaci o industrijskoj aktivnosti u Kini nešto slabiji nego što se očekivalo.

„Investitori na inozemnim burzama danas očekuju ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Ti podaci bit će u velikom fokusu investitora nakon neočekivanog pada američkog bruto domaćeg proizvoda u zadnjem lanjskom tromjesečju, te će odrediti daljnji smjer kretanja tržišta“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙