FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstva turizma, te rada i mirovinskog sustava predstavila su danas dvije posebne mjere zapošljavanja za turistički sektor "Stalni sezonac" i "Rad nakon ljeta" koje su na snazi od 15. siječnja ove godine i koje omogućuju lakše uvjete i državnu potporu za sezonski rad u turizmu. Mjere bi trebale pomoći radnicima, posebno stalnim sezoncima osigurati radna mjesta i izvan sezone i u idućoj godini, ali i poslodavcima da lakše zadrže kvalitetnu radnu snagu, a ne bi trebale biti na uštrb smanjivanja stalno zaposlenih kod turističkih poslodavaca. U sklopu mjere "Stalni sezonac" turističkom poslodavcu država do šest mjeseci godišnje sufinancira trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima u vremenu kada ne rade, a u slučaju da radnik ne prihvati posao u idućoj sezoni dužan je vratiti uplaćene doprinose. Za poslodavce je uvjet da zadrži broj stalno zaposlenih i na neodređeno vrijeme zaposli 20 posto stalnih sezonaca godišnje. Mjerom "Rad i nakon ljeta" omogućava se poslodavcima kandidiranje za potpore iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje će se dodjeljivati u obliku subvencija za plaće te iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velike poslodavce koji svi moraju i uredno isplaćivati plaće i doprinose te ostale obveze prema državi.

ZAGREB - Iz fondova Europske unije Hrvatskoj se nude ogromna sredstva kojima može pokriti i do 70 posto vrijednosti potencijalnih javnih investicija te stoga takve projekte treba promatrati kao nacionalne projekte kada se planiraju, ali europske projekte kada se financiraju, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Na predstavljanju Prijedloga Europske komisije za Republiku Hrvatsku vezanog uz pripremu i prioritete programskih dokumenata za novo proračunsko razdoblje EU od 2014. do 2020. godine, Grčić je naveo da je ove godine za Hrvatsku iz EU fondova namijenjeno više od pola milijarde eura, a od 2014. do 2020. po milijardu do 1,1 milijarde eura godišnje. No, istaknuo je, da bi se ta sredstva mogla koristiti, projekti moraju biti pripremljeni u skladu s programskim dokumentima, odnosno Partnerskim sporazumom i Operativnim programom, koji će Hrvatska podnijeti Europskoj komisiji za potrebe sufinanciranja investicijskih prioriteta u okviru novog proračunskog razdoblja Europske unije od 2014. do 2020. godine i samo će takvi projekti imati sigurnost financiranja iz državnog ili lokalnih proračuna.

ZAGREB - Radne skupine koje je Vlada osnovala u cilju poboljšanja poslovne klime i jačanja investicija dale su prve rezultate pa je tako Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije već pomogla u otklanjanju prepreka za realizaciju jednog projekta vrijednog 60 milijuna eura, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. U razgovoru s novinarima prilikom predstavljanja Prijedloga Europske komisije za RH za pripremu i prioritete programskih dokumenata za novo proračunsko razdoblje EU od 2014. do 2020. godine, Grčić je kazao da su danas održane druge sjednice dviju radnih skupina, za javne investicije te za poslovnu klimu i privatne investicije te da smatra da se već na njima pokazalo da su na dobrom putu. "Na sjednici radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije imali smo tri konkretna privatna investicijska projekta, gdje smo se bavili otklanjanjem prepreka koje već mjesecima, a za neke već i godinama, zaustavljaju realizaciju tih projekata tako da imamo i prve rezultate. Jedan od ta tri projekata smo već riješili, on je težak 60 milijuna eura, što nije mala cifra u vremenu kad su nam investicije itekako potrebne", izjavio je Grčić te dodao da o detaljima ne može govoriti jer su se s investitorima dogovorili da o njima ne govore javno bez njihovog pristanka.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da je izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka prilikom gostovanja na radnom ručku HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika u medijima izvučena iz konteksta te iskorištena kao podloga za promociju raznih partikularnih interesa. Ministar Vrdoljak u utorak se, gostujući na radnom ručku HUP-a, zahvalio poduzetnicima, uz ostalo rekavši: "Zahvaljujem što nam dajete plaću i što hranite svoje djelatnike", što je izazvalo niz reakcija sindikata i nekih političkih stranaka koji su izjavu ocijenili neprimjerenom te zatražili Vrdoljakovu ispriku. HUP ističe kako je poruka ministra Vrdoljaka bila zapravo odavanje zasluženog priznanja poduzetnicima i poslodavcima za njihov doprinos gospodarstvu zemlje te da su poduzetnici jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i zapošljavanja. "Priznavanje važnosti uloge i doprinosa poduzetnika i poslodavaca nikako i nikada nije značilo umanjivanje važnosti radnika koji za njih rade, koji su ključni faktor uspjeha svakog poduzetničkog poduhvata i investicije. Takve interpretacije su promašene, a kontinuirano inzistiranje sindikata na konfrontaciji zaposlenika i poslodavaca štetno je za sve, i radnike i poslodavce, i sindikate i cijelo društvo", naglašavaju iz HUP-a. Poslodavci smatraju i da je sve ono što se moglo pročitati u medijima, "na žalost najjasniji dokaz antipoduzetničke klime u kojoj danas poslodavci rade i žive".

ZAGREB - Đuro Đaković Holding danas je izvijestio da je kao dio konzorcija, u kojem su dva društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala, iskazao interes za sudjelovanje u restrukturiranju tvrtke HŽ-Cargo. Konzorcij sastavljen od društava za upravljanje fodnovima rizičnog kapitala, Nexus Private Equity Partneri za fond Nexus FGS i Quaestus Private Equity za fond Quaestus Private Equity Kapital II, dio kojeg je Đuro Đaković Holding, iskazao je interes za sudjelovanje u restrukturiranju HŽ-a Cargo, navodi se u priopćenju koje je Đuro Đaković Holding objavio na Zagrebačkoj burzi. Interes je iskazan na temelju javnog poziva kojeg je 8. siječnja objavilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Iz slavonskobrodskog holdinga navode kako sudbina HŽ-a Cargo ima direktan utjecaj na poslovanje Divizije Transport, zbog čega se Đuro Đaković odlučio za aktivnu ulogu u konzorciju. Đuro Đaković Grupa, kao jedini proizvođač teretnih vagona u Hrvatskoj, svoju ulogu u konzorciju vidi u osiguranju svojih poslovnih interesa, prije svega očuvanju tržišne pozicije u Hrvatskoj, proizvodnji teretnih vagona u Slavonskom Brodu i naplate postojećeg potraživanja od HŽ-a Cargo. Sudjelovanje u konzorciju ne znači ujedno i interes Grupe za ulazak u segment transportnih usluga, naglašava se u priopćenju.

VARAŽDIN - Dioničari Vaba banke potvrdili su na današnjoj izvanrednoj glavnoj skupštini u Varaždinu odluku o dokapitalizaciji banke u iznosu od 50 milijuna kuna, a taj će iznos uplatiti novi investitor - Alternative upravljanje d.o.o. iz Zagreba, izvijestili su iz te banke. Alternative upravljanje će, kako se navodi, uplatiti iznos od 50 milijuna kuna, nakon čega će biti izdano 3.571.429 novih redovnih dionica na ime, a temeljni kapital Banke iznositi će 74,7 milijuna kuna. Imajući u vidu globalnu makroekonomsku situaciju, ocjenjuje se pozitivnim što je Banka privukla investitora koji će joj uplatom dodatnog kapitala omogućiti daljnji stabilan rast i razvoj, te stopu adekvatnosti kapitala na razini najbolje kapitaliziranih banaka u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Dioničari Vaba banke na skupštini su potvrdili zamjenu dionica s nominalnim iznosom u redovne dionice bez nominalnog iznosa, pokrivanje gubitka sredstvima iz rezervi kapitala, pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala, uz istodobno povećanje temeljnog kapitala i izdavanje dionica, odobrenje stjecanja dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje kao i potrebne izmjene Statuta.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas je, treći dan za redom nastavljen pad vrijednosti dioničkih indeksa pa je vrijednost indeksa Crobex smanjena za 0,34 posto, na 1.887,81 bod, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.059,14 bodova. Redovni promet burze iznosio je 12,2 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvaren sa svega dvije dionice. Više od dva milijuna kuna prometa 'prikupila' je dionica HT-a, kojoj je cijena danas smanjena za 1,10 posto, na 216,05 kuna. Promet dionicom Diokija iznosio je 1,06 milijuna kuna, uz rast cijene za čak 16,90 posto, na 13,56 kuna. Cijena dionice Petrokemije dan je završila s padom cijene od 0,94 posto, na 236,71 kunu, uz 698,6 tisuća kuna prometa. Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvareno je pak 802,2 tisuće kuna prometa, a njena je cijena porasla za 1,28 posto, na 286,11 kuna. Rast cijene, i to za 0,41 posto, na 129,50 kuna, bilježi dionica Valamar Adria Holdinga, kojom je realizirano više od 737 tisuća kuna prometa, dok je dionici Leda, uz 419 tisuća kuna prometa, cijena porasla za 0,97 posto, na 7.775 kuna. Među trgovanijim dionicama s rastom cijene od 12,55 posto ističe se dionica Varteksa, dok veći pad cijene bilježi dionica Ingre, za 6,47 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙