FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obećano milijardu dolara humanitarne pomoći sirijskim civilima

KUVAJT, 30. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Tri zemlje Arapsko-perzijskog zaljeva obećale su u srijedu 900 milijuna dolara pomoći sirijskim civilima pogođenima s 22 mjeseca smrtonosnih sukoba, na sastanku donatora pod pokroviteljstvom UN-a s ambicijom skupljanja 1,5 milijardi dolara pomoći.

Kuvajt, zemlja domaćin, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati angažirali su se u pojedinačnoj isplati humanitarne pomoći od 300 milijuna dolara.

"Dosad je obećano približno milijardu dolara", kazao je neimenovani dužnosnik.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u uvodnom je govoru uputio apel za skupljanje 1,5 milijardi dolara kako bi se odgovorilo na humanitarne potrebe sirijskih civila.

Ističući da je stanje "katastrofalno" upozorio je da će "veći broj Sirijaca umrijeti" ako se ne skupe zatražena sredstva. Po UN-u, 60.000 osoba ubijeno je od početka ustanka.

Ban je pozvao sve strane u sukobu da "prekinu s ubijanjem", dodajući da je polovica bolnica i četvrtina škola razorena.

Šezdesetak zemalja sudjeluje na konferenciji u trenutku kad se UN sprema pokrenuti masovni program u korist četiri milijuna Sirijaca kojima treba hitna pomoć u zemlji.

Pomoć bi dobro došla i Sirijcima izbjeglim u susjedne zemlje, njih približno 700.000, čiji broj bi trebao dosegnuti 1,1 milijuna do lipnja ako sukob ne prestane, prema UN-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙