FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ratni zločini prioritet za novog glavnog tužitelja BiH

SARAJEVO, 29. siječnja 2013.(Hina) - Novoimenovani glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović u utorak je, uoči stupanja na ovu dužnost, dao svečanu prisegu i tom je prilikom najavio kako će procesuiranje ratnih zločina biti prioritet u njegovu budućem radu.

"Ratni zločini su prioritet, zatim organizirani kriminal te terorizam", kazao je Salihović novinarima u Sarajevu.

Upozorio je kako se Tužiteljstvo BiH suočava s problemima do kojih dolazi zbog toga što ne raspolaže potrebnim uvjetima za rad, no istaknuo je kako se zbog toga neće stati nego će se raditi s onim što je na raspolaganju.

Inzistirao je ipak na tome da tužitelji moraju imati potrebnu neovisnost kako bi mogli odgovorno i bez političkih pritisaka raditi svoj posao.

Salihović je otvoreno kritizirao i nastojanja čelnika stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH da posao imenovanja tužitelja oduzmu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i prepuste ga parlamentima na različitim razinama vlasti.

"Odvojenost sudske, zakonodavne i izvršne vlasti je preduvjet vladavine prava i ne možemo dopustiti narušavanje neovisnosti pravosuđa", kazao je Salihović.

Do imenovanja na dužnost glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Salihović je bio predsjednikom Općinskog suda u Sarajevu.

Mjesto glavnog tužitelja ostalo je upražnjeno nakon što je s tog mjesta još 2011. smijenjen Milorad Barašin kada je utvrđeno da je bio povezan s osobama umiješanim u kriminalne aktivnosti koje je istraživala policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙