FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venezuela: Oporba inzistira na poštivanju ustava

CARACAS, 4. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Čelnik glavne oporbene koalicije u Venezueli Ramon Guillermo Aveledo je ponovno u petak zahtijevao poštivanje ustava u slučaju da predsjednik Hugo Chavez 10. siječnja ne bude u mogućnosti položiti prisegu.

U razgovoru za venezuelanski list Noticias24 izvršni tajnik Stola demokratskog jedinstva (MUD) je precizirao da će njegova organizacija reagirati ako vlada pokuša umjetno produžiti mandat predsjednika, koji je duže od tri tjedna hospitaliziran nakon četvrte operacije na Kubi.

Zamjenik predsjednika Nicoals Maduro i predsjednik skupštine Diosdado Cabello su spominjali mogućnost odgode prisege.

"Ustav nije plastelin i postoji kako bi pružio sigurnost demokraciji", upozorio je Abeledo i pozvao vladu da se izjasni o svojim namjerama u slučaju odsutnosti predsjednika.

On je također optužio vladu da nije priznala odsutnost predsjednika iako je očito da predsjednik ne izvršava svoje dužnosti.

Chavez je operiran 11. prosinca zbog recidiva raka trbušne šupljine. Zbog komplikacija nakon operacije pogoršalo mu se zdravstveno stanje. Za četiri dana mu službeno istječe predsjednički mandat i trebao bi po ustavu položiti prisegu za početak novog. Ne položi li prisegu zbog bolesti, ili ako umre, novi predsjednički izbori trebali bi se održati u roku od 30 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙