FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monte dei Paschi di Siena ne predstavlja rizik za talijanski bankovni sustav - čelnik Intese

MILANO/FRANKFURT, 29. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Skandal oko trgovine derivatima koji je zatresao talijansku banku Monte dei Paschi di Siena izolirani je slučaj i ne postoji rizik od njegova širenja na čitav talijanski bankovni sustav, ustvrdio je u utorak izvršni direktor banke Intese Sanpaolo.

"Riječ je o izoliranom slučaju oko kojeg su, iz različitih razloga, formirana u potpunosti neutemeljena stajališta", kazao je Enrico Cucchiani u razgovoru za talijanski list Il Corriere della Sera.

Upozorio je ipak da bi bankovni sustav mogao biti u opasnosti ako banka ne dobije obećanu državnu pomoć.

Riječ je o paketu državnih zajmova vrijednom 3,9 milijardi eura koji je najstarijoj svjetskoj banci prijeko potreban za nastavak poslovanja. Paket pomoći preko vikenda je dobio i zeleno svjetlo talijanske središnje banke, čime su stvoreni preduvjeti za realizaciju financijske pomoći.

Skandal oko gubitaške trgovine derivatima snažno je odjeknuo u talijanskim bankarskim i političkim krugovima i navodno je bio povod jučerašnjeg sastanka čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija i talijanskog ministra gospodarstva Vittorija Grillija, objavio je odvojeno Reuters.

Glasnogovornik ECB-a potvrdio je da se sastanak održao, no nije želio davati nikakve daljnje pojedinosti.

"Mogu samo potvrditi da je taj sastanak održan", kazao je.

Pozivajući se na neimenovani dobro upućeni izvor, Reuters izvješćuje da su se Draghi i Grilli najvjerojatnije sastali kako bi razgovarali o današnjem saslušanju ministra gospodarstva pred odborom za financije talijanskog parlamenta vezano za problemima pritisnutu treću najveću talijansku banku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙