FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potrebna veća aktivnost splitskih intelektualaca

SPLIT, 28. siječnja 2013. (Hina) - Intelektualci u Splitu su nedovoljno aktivni i nužan je njihov veći angažman kako bi intelektualni potencijali pridonijeli razvoju tog grada, rečeno je na večerašnjoj raspravi "Intelektualci i Split" na temu "Kako prinositi napretku grada" koju je organizirao splitski Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Akademik Davorin Rudolf je istaknuo kako je aktualni splitski gradonačelnik Željko Kerum oko sebe okupio pretežito "poslovni svijet", a dio intelektualca je prema njemu kritičan te nema komunikacije između Keruma i intelektualaca. Po tumačenju akademika Rudolfa trebalo bi razlučiti je li se aktualno gradsko "vrhovništvo" u Splitu "otrgnulo" od intelektualaca ili su se intelektualci udaljili od Keruma iako je on, kako je naglasio akademik Rudolf, demokratski izabran za gradonačelnika.

"Prava snaga Splita je u njegovoj inteligenciji ali splitska inteligencija je pasivna", kazao je akademik Rudolf.

Profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Ivica Puljak je istaknuo kako intelektualci u Splitu moraju biti aktivniji u promišljanju i traženju rješenja za poteškoće.

"Potreban je program djelovanja intelektualaca u Splitu, jer mi smo svojeglavi, ali moramo težiti jedinstvu u onim stvarima u kojima se slažemo. Intelektualce ne smije pokolebati ako vlast ne želi naše djelovanje", istaknuo je prof. Puljak koji je jedan od voditelja u istraživanju "Božje čestice" u CERN-u.

U raspravi su se čula mišljenja kako se splitski intelektualci posebice trebaju aktivirati za predstojeće mjesne izbore u svibnju ove godine.

"Zauzimam se da se splitske intelektualne snage probude i organiziraju za predstojeće mjesne izbore formiranjem jednog tima koji bi pobjedio na tim izborima", istaknuo je bivši splitski gradonačelnik Nikola Grabić.

A Ivan Kuret, također bivši splitski granonačelnik, upozorio je kako je Split zapao u apatiju iz koje se treba izvući, kako je rekao, entuzijazmom.

"Split se mora izboriti za svoje mjesto u hrvatskom društvu", rekao je Kuret.

Prof. Nikola Godinović je istaknuo kako se Split treba oslobađati provincijalizma.

Dogradonačelnik Jure Šundov je istaknuo kako je u dvedesetak godina broj stanovnika Splita smanjen za 22.000 pošto ih je na popisu 1991. godine bilo oko 200.000, a na popisu 2011. godine oko 178.000 stanovnika.

"Krajem 2012. godine u Splitu je bilo 84.749 zaposlenih što je za oko 3.200 manje nego prije tri godine", upozorio je Šundov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙