FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zbog dviju eksplozija koje su proteklog tjedna uznemirile Zagrepčane policija je osumnjičila 54-godišnjeg muškarca, ozlijeđenog prilikom druge eksplozije, no zasad još uvijek istražuje što mu je bio motiv. Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je zbog postavljanja improviziranih eksplozivnih naprava 9. siječnja u Susedgradu i 11. siječnja u Stenjevcu osumnjičen hrvatski državljanin, rođen 1959., koji se nalazi na bolničkom liječenju. Mediji su ranije objavili da je riječ o Vojislavu Blaževiću. Bijelić je rekao da se još uvijek utvrđuje motiv tog slučaja te da je već nakon prve eksplozije osnovana radna skupina sastavljena od raznih stručnjaka među kojima su i djelatnici SOA-e, a koja bi trebala utvrditi osobe eventualno uključene u to kazneno djelo te posebno motiv. Policija uhićenog muškarca tereti za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili djelom, za što je predviđena kazna do pet godina zatvora.

GENERALSKI STOL - Još nije poznato je li u Generalskom Stolu jučer počinjeno ubojstvo ili je osmogodišnja djevojčica stradala nesretnim slučajem, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih kriminalističkom istraživanju. Za sada je policija 'izuzela' pušku iz čijega hica je djevojčica zadobila smrtonosne ozljede te je puška prevezena u Zagreb na vještačenje. Provode se i druge dokazne radnje, sve u sklopu predistrage, jer službena istraga još nije otvorena, odnosno policija još radi na prikupljanju dovoljno elemanata za eventualno podizanje kaznene prijave. Osmogodišnja djevojčica umrla je jučer na putu do bolnice nakon što je u poslijepodnevnim satima ranjena iz vatrenog oružja na području općine Generalski Stol.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ocijenio je u današnjoj televizijskoj emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva" da je Hrvatskoj potreban "širok front" okupljanja za izlazak iz krize. Sudionici nacionalnog konsenzusa trebali bi, po njegovu mišljenju, biti ključni politički akteri - predsjednik Republike, Vlada, opozicija i intelektualci iz raznih sfera društvenog života, koji bi ponudili razvojnu koncepciju Hrvatske. Takve koncepcije sada nema, smatra Vidošević i to nije od jučer, već praktički od vremena tadašnjeg predsjednika savezne Vlade (SIV-a) Sergeja Kreigera, čija komisija je početkom osamdesetih odustala od razvoja zemlje, a posljedice se osjete i danas. Vidošević kaže da je od sadašnje Vlade i premijera očekivao da će, s obzirom na činjenicu da su Banski dvori i Pantovčak pripadnici iste političke opcije, stvaranje razvojne koncepcije ići lakše. Premijerova jednina šansa je sklapanje šireg društvenog dogovora za razvoj, no problem je što za takvo što nema dovoljno vjere i sposobnosti dijaloga, smatra Vidošević.

GVOZDANSKO - Hodočasnički spomen pohod u Gvozdanskom u općini Dvor održan je danas u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva, po četvrti put, čime je obilježena 435. obljetnica od junačke obrane utvrde Zrinskih u turskim osvajanjima. Misu za oko 300 žrtava Gvozdanskog predvodio je u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac koji je u propovijedi naglasio da je teško naći u povijesti naroda primjere hrabrosti i junaštva kakvo su pokazali branitelji Gvozdanskog. "Masada je danas najveći memorijalni simbol židovskog naroda na kojoj i danas mladi vojnici polažu prisegu vjernosti domovini. Ono što je Židovima njihova Masada to bi trebalo biti nama Hrvatima Gvozdansko", ustvrdio je Jezerinac. Dodao je da smo i u Domovinskom ratu imali slične velikane i da je vrijeme da se ponosimo svojim herojima, da budemo ponosni na svoje kršćanske korijene i baštinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙