FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad strahuje zbog jačanja sirijskih islamista

PARIZ , 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Zabrinutost zapadnih zemalja zbog jačanja džihadističkih pobunjenika u Siriji sve je veća, što sprječava pomoć umjerenoj oporbi sirijske Nacionalne koalicije te je možda gura u ruke konzervativne vjerske potpore, rekli su diplomatski izvori.

Priznata sirijska koalicija nije uspjela postići odgovarajući utjecaj na terenu u Siriji od svojeg osnivanja u studenome, a vjerodostojnost joj je potkopana neuspjehom da osigura oružje i novac za svrgavanje sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada.

U međuvremenu je nedovoljna jedinstvenost koalicije, zbog čega ovaj tjedan nije osnovana prijelazna vlada, odvratila Zapad od jačanja pomoći toj skupini, osobito oružje i streljivo koje je koalicijskim snagama neophodno potrebno.

To je ostavilo otvorena vrata islamističkim grupama, koje financiraju i naoružavaju bogate zaljevske države i bogati pojedinci te su postale najsnažnija borbena frakcija u Siriji. Oni zbog svoje učinkovitosti uživaju ugled na terenu, ali izazivaju nemir kod nekih na Zapadu.

Zapadni i dužnosnici sirijske koalicije se nadaju da će u ponedjeljak na sastanku u Parizu prekinuti zastoj u odnosima zbog koalicijskih optužbi za neispunjena obećanja za pomoć i podjele na Zapadu oko toga kako se odnositi prema nazočnosti islamista u redovima sirijskih pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙