FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, tzv. "ekološki porez" po kojemu će se od 1. srpnja oporezivanje automobila vezati uz zaštitu okoliša i emisiji ugljičnog dioksida (CO2). Taj posebni porez formirat će se na osnovu nabavne vrijednosti vozila i emisije CO2, što znači da će automobili koji emitiraju manje od 120 grama CO2 po kilometru značajno pojeftiniti, oni koji emitiraju između 120 i 130 grama po kilometru ostat će na istoj ili malo nižoj cijeni, a oni s emisijom CO2 iznad 130 grama po kilometru će značajno poskupjeti.

ZAGREB - Hrvatski Sabor danas je prihvatio novi Zakon o trošarinama po kojemu će se od 1. srpnja, kada se očekuje pristupanju Hrvatske u EU, sustav trošarina na alkoholna pića, duhanske proizvode, motorna goriva, ugljen te plin i struju usklađuje s onim u EU, a značajnije povećanje cijena očekuje se kod cigareta. Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. Kod alkohola i alkoholnih pića, uvjeravaju u Vladi, neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola. Kada je riječ o motornim gorivima, za usklađenje s direktivama EU ostalo je samo 10 lipa razlike na dizel goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike. Iako Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina, u Banskim dvorima ističu kako to građanima neće donijeti nova poskupljenja.

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojim se smanjuje postotak državnih poticajnih sredstva sa 15 posto na 10 posto. Tako se maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava za stambenog štedišu, za maksimalan ulog od 5.000 kuna godišnje, smanjuje sa 750 kuna na 500 kuna u jednoj kalendarskoj godini. Sabor je donio i zakone o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom te o alternativnim investicijskim fondovima.

ZAGREB -Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Europske investicije banke (EIB) potpisali su danas ugovor o zajmu od 250 milijuna eura, koje EIB hrvatskoj razvojnoj banci daje za potporu poslovanja malih i srednjih poduzetnika. Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Anton Rop i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, koji je istaknuo da je riječ o prvoj tranši zajma ukupne vrijednosti od 500 milijuna eura, što je do sada najveći iznos zajma koji je EIB odobrio HBOR-u, ali i bilo kojem drugom korisniku u Hrvatskoj. Ukoliko za prvu tranšu dođe dovoljno kvalitetnih projekata, druga bi tranša mogla biti odobrena već polovicom godine. Sredstva iz ovog zajma namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru te investicijama u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja. Ročnost EIB-ovog zajma HBOR-u iznosi do 15 godina za infrastrukturne projekte, odnosno do 12 godina za potpore poduzetnicima, dok će ročnost kredita HBOR-a krajnjim korisnicima biti od 12 do 17 godina. HBOR je zajam EIB-a dobio uz kamatnu stopu od 2,6 do 2,7 posto godišnje ako bude fiksna, odnosno 1,3 do 1,4 posto ukoliko je varijabilna, dok će kamatne stope za krajnje korisnike, ovisno o kreditnom programu u sklopu kojeg će biti odobrene, iznositi 2, 4 ili 6 posto.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske (STH) smatra da Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca nije imala nikakav razlog za otkazivanje Kolektivnog ugovora za trgovinu ocjenjujući da je otkazivanje žalostan i sramotan čin te zločin prema radnicima. HUP je 9. siječnja bez obrazloženja otkazao Kolektivni ugovor za trgovinu kao i njegove izmjene koje su imale proširenu primjenu na sve poslodavce koji se bave trgovinom, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica STH-a Dragica Mišeljić. Smatra da nema nikakvih opravdanih razloga za otkazivanje kolektivnog ugovora jer je broj zaposlenih u trgovini krajem prošle godine bio 21 posto manji nego krajem 2008., dok su poslodavci u istom razdoblju povećali investicije za otvaranje novih prodajnih mjesta za 30 posto i to bez povećanja zaduženosti. To znači da radnici u trgovini moraju raditi 20 posto više poslova u više prodajnih prostora, što povećava prekovremeni i neplaćeni rad i smanjuje ionako malen broj slobodnih dana i trajanje godišnjih odmora, kaže čelnica STH-a. Drže da je otkazivanje kolektivnog ugovora žalosno - jer poslodavci nisu svjesni da su im radnici partneri, a ne neprijatelji, sramotno - jer se trošak rada ne povećava, te zločin - jer je jednim potezom izbrisan dugogodišnji socijalni dijalog kojim su za 179 tisuća zaposlenih u trgovini osigurana kakva - takva prava. Ta su prava zapravo mizerna, kažu u sindikatu, pri čemu navode da radnici u trgovini primaju 27 posto nižu plaću od prosjeka gospodarstva odnosno 4 tisuće kuna neto, dok je plaća prodavača 2.900 kuna neto.

ZAGREB - Središnji registar osiguranika (Regos) od danas uvodi novu uslugu za građane - elektroničku isporuku dokumenata, koja će pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja elektroničkih dokumenata koji građanima služe za ostvarivanje njihovih prava, a Regosu donijeti znatnu novčanu uštedu. Nakon što građanin postavi Regosu online upit (na web stranici www.regos.hr), Regos izrađuje traženi dokument u elektroničkom obliku, a informacija o adresi na kojoj je dokument dostupan dostavlja se građaninu na mail adresu ili broj mobitela. Na taj način Regos pruža građanima bolju i bržu uslugu, a ujedno godišnje štedi oko 400.000 kuna, koliko je dosad plaćao poštanske troškove, rekla je novinarima ravnateljica Regosa Nada Merkaš. Regos je za građane izradio novi dokument - Izvadak iz Registra, na kojem su svi podaci o obračunatim plaćama, naknadama plaće i drugom dohotku, te o uplaćenom doprinosu za II. stup mirovinskog osiguranja. Članovi obveznih mirovinskih fondova (OMF) mogu osim Izvatka elektronskim putem dobiti i potvrdu o vlasništvu udjela u OMF-u, duplikat prijave u OMF, potvrdu o članstvu u OMF-u te obavijest o novčanoj vrijednosti imovine na osobnom računu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da bi od početka iduće godine trebao profunkcionirati jedinstveni obrazac za prikupljanje podataka o svim primicima i javnim davanjima, kojim će se zamijeniti šest obrazaca koje poslodavci podnose Poreznoj upravi i Regosu.

KOPRIVNICA/ZAGREB - Uprava Podravke donijela je odluku o povećanju iznosa stimulativne otpremnine za sve radnike koji u sklopu programa restrukturiranja poslovanja žele napustiti kompaniju, a riječ je o povećanju sa 3.000 na 4.500 kuna za svaku godinu staža. "Nakon danas održanog sastanka s predstavnicima sindikata i Radničkog vijeća Podravke, Uprava Podravke donijela je odluku da iznos stimulativne otpremnine za sve zainteresirane radnike koji na taj način, a u sklopu programa restrukturiranja poslovanja, žele napustiti kompaniju poveća s prvotnih 3.000 kuna za svaku godinu radnog staža na 4.500 kuna", navodi se u priopćenju Podravke. Uprava Podravke početkom ovoga tjedna najavila je provedbu programa zbrinjavanja radnika u Grupi Podravka, no nisu naveli koliko bi Podravkinih radnika moglo biti obuhvaćeno programom zbrinjavanja. Inače, programe zbrinjavanja putem isplate stimulativnih otpremnina tijekom rujna i studenog prošle godine prihvatilo je oko 300-tinjak radnika Podravke. Grupa Podravka zapošljava oko 6.200 radnika.

ZAGREB - Uz nizak obujam trgovanja, indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju, a investitori su na oprezu jer se približava objava financijskih izvješća. Oko podneva Crobex indeks je bio u minusu 0,14 posto, na 1.900 bodova, a Crobex10 0,07 posto, na 1.069 bodova. Redovni promet dosegnuo je 5,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer oko podneva. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, 1,5 milijuna kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,2 posto, na 218,47 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 670.000 kuna i padom cijene za 0,42 posto, na 236,55 kuna. Po dobitku ističu se dionice Vupika, čija je cijena ojačala 3,1 posto, te Hidroelektre niskogradnje, za 2,83 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, oslabila prema euru za 0,02 posto, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka oslabila je za 0,21 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,579265 kuna. Kuna je na tjednoj i na dnevnoj razini oslabila i prema švicarskom franku, u odnosu na tečajnicu središnje banke s kraja prošlog tjedna za 0,87 posto, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu za blagih 0,01 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi iznosi 6,113790 kuna. Istodobno je kuna i na dnevnoj i na tjednoj razini ojačala prema američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj dolara iznosi 5,649001 kuna, što je u odnosu na jučerašnju tečajnicu niže za 0,64 posto, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka za 0,20 posto. Britanska je funta na dnevnoj razini oslabila za 1,06 posto, a na tjednoj za 1,20 posto, pa je srednji tečaj funte po drugi put ovaj tjedan pao ispod 9 kuna, na 8,913636 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙