FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska središnja banka znala je za riskantne transakcije banke Monte Paschi - mediji

RIM, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijanska središnja banka već je 2010. godine izrazila zabrinutost zbog ulaganja banke Monte dei Paschi di Siena u financijske izvedenice iako je nedavno zanijekala da je znala za ukupni rizik, objavile su u petak talijanske novine, pozivajući se na službeni dokument.

Banka Monte dei Paschi objavila je ovog tjedna da bi na transakcijama s financijskim derivatima mogla izgubiti čak 720 milijuna eura. 'Gubitaške' ugovore o transakcijama 'Alexandria' i 'Santorini' sklopila je s japanskom bankom Nomura i s Deutsche Bankom.

U srijedu je talijanska središnja banka priopćila da su joj informacije o trgovanju izvedenicama zatajene, no dnevni list Corriere della Sera objavio je da se u jednom dokumentu središnje banke iz 2010. o inspekciji spominju obje transakcije, i 'Alexandria' i 'Santorini', uz napomenu da nisu dovoljno striktno praćene.

"Neka dugoročna ulaganja imaju rizične profile čija je kontrola neprimjerena i koji nisu upućeni na izvršno administrativno tijelo", navodi se u dokumentu na koji se poziva list.

"Konkretno su uložen veliki iznos (1,8 milijardi eura) u dvije operacije nominalne vrijednosti pet milijardi eura u suradnji s bankama Nomura i Deutsche Bank u Londonu."

Godine 2010. aktualni predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi još je bio guverner talijanske središnje banke. Glasnogovornica ECB-a s kojom je Reuters kontaktirao u četvrtak odbila je to komentirati, rekavši da je to "odgovornost nacionalnih vlasti".

Kada je Reuters s njom kontaktirao u petak, glasnogovornica talijanske središnje banke nije imala komentar na izvješće lista Corriere della Sera ali je to pitanje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu spomenuo aktualni guverner Banco d'Italia Ignazio Visco.

Istaknuo je da banka nije znala da su s tim transakcijama bile povezane i druge operacije koje su rezultirale gubicima i zanijekao propust u nadzoru.

Banka Monte dei Paschi di Siena zatražila je u studenom 3,9 milijardi eura državne pomoći za potrebe dokapitalizacije, sukladno odgovarajućem zahtjevu Europske agencije za banke (EBA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙