FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija odobrili su utorak inicijativu 11 zemalja Europske unije za uvođenje kontroverznog poreza na financijske transakcije, objavila je Europska komisija. Ministri financija EU-a signalizirali su zeleno svjetlo u sklopu procedure "pojačane suradnje", koja se rijetko koristi, a omogućuje skupini od najmanje devet zemalja da provode zakonodavne inicijative i bez uključivanja ostalih članica Unije. "To je prekretnica za europsku poreznu politiku jer omogućuje ambicioznijim članicama da odu korak dalje u resoru porezne politike, čak i kada se ne uspije postići jednoglasnost", rekao je povjerenik EU-a za porez Algirdas Šemeta. Velika Britanija bila je protiv, ali nije blokirala uvođenje poreza na financijske transakcije koji su prve predložile Francuska i Njemačka da bi im se potom pridružile Austrija, Belgija, Grčka, Portugal i Slovenija, te kasnije i Italija, Španjolska, Slovačka i Estonija. Tih jedanaest država eurozone sada čeka da Europska komisija izradi nacrt propisa o uvođenju tog poreza. Cilj je te inicijative suzbiti tržišna zastranjenja koja su dovela do globalne financijske krize 2008. Prijedlog ipak nije dobio potporu svih 27 članica EU-a, dijelom zbog britanske zabrinutosti za budućnost Citya, londonskog financijskog središta.

LONDON - Privatni ulagači spremaju se pojačano ulagati na tržišta gospodarstava u nastajanju, uključujući i novu Europu, s obzirom na njihov snažan rast i kontinuirane niske razine kamatnih stopa na razvijenim tržištima, poručili su iz Instituta za međunarodne financije (IIF). Aktualni pojačani priljev kapitala privatnih ulagača u novu Europu u IIF-u pripisuju popuštanju zabrinutosti u vezi s budućnošću eura. Nakon lanjskog nešto slabijeg priljeva, novoj Europi moglo bi ići na ruku daljnje smirivanje dužničke krize u eurozoni. Dotok kapitala u tu regiju ove godine trebao bi narasti na 220 milijardi dolara, a u 2014. dosegnuti 237 milijardi dolara, prognoziraju u IIF-u. Ujedno prognoziraju da će priljev privatnog kapitala u gospodarstva u nastajanju u 2013. narasti na ukupno 1.118 milijardi dolara, što bi bilo povećanje od 3,5 posto u usporedbi s procijenjenih 1.1080 milijardi dolara za 2012. "Monetarni uvjeti u razvijenim gospodarstvima i dalje su izvanredno blagi, što je uz povoljne uvjete za rast u gospodarstvima u nastajanju glavni razlog značajnog uzleta ulaganja tijekom 2012. godine. Očekujemo da će se isti trend nastaviti i u 2013.", konstatira IIF. S više od 450 članova, IIF je najveća u svijetu međunarodna lobistička grupa za financijske tvrtke.

BERLIN - Njemačka mora odustati od unilateralnih izmjena energetske politike i više surađivati s Europskom unijom u razvoju ekonomičnog, sigurnog i održivog energetskog sektora, upozorio je u utorak europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger prvog dana trodnevne godišnje konferencije o energiji koju organizira duesseldorfski poslovni dnevnik Handelsblatt. "Njemačka će uspjeti, a mi izgraditi autoritet da govorimo o našim energetskim interesima diljem svijeta samo ako u EU budemo nastupali kao partneri", dodao je. "Širom Europe bilježimo velike zaostatke u ulaganjima i tehnologiji za energetsku infrastrukturu koje treba nadoknaditi", rekao je Oettinger. "Njemačko trčanje pred rudo obeshrabruje susjede koji stoga zaziru od sudjelovanja u tom procesu", dodao je. Zadaće poput širenja distribucijskih mreža kako bi se omogućio prekogranični transport energije i njezino skladištenje u budućnosti uvjeti su za pojačano okretanje EU-a obnovljivim izvorima energije u narednim desetljećima a mora ih rješavati cijela Europa a ne samo Njemačka i njezinih 16 zemalja, upozorio je povjerenik EU-a.

BRUXELLES - Europski piloti i kabinsko osoblje zatražili su u utorak bolju zaštitu od umora na radnom mjestu u planiranoj reviziji europskih zakona na tom području, prenose europski mediji. Piloti i kabinsko osoblje organizirali su prosvjede u više europskih zračnih luka, uključujući u Hrvatskoj i predali peticije vlastima, upozorivši da će zbog prijedloga o harmonizaciji europskih zakona morati predugo letjeti što će ugroziti sigurnost putnika. Istaknuli su da bi se od pilota moglo tražiti da lete više od 12 sati bez stanke, dok znanstvenici tvrde da je sigurnost bitno ugrožena zbog umora nakon 10 sati letenja. Udruženje europskih zrakoplovnih kompanija odgovorilo je na to da će prijedlog Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) osigurati da EU ima jedne od najstrožih propisa na svijetu. Piloti u EU po sadašnjim propisima smiju biti na dužnosti 13 sati tijekom dana i 11 sati i 45 minuta ako smjena uključuje noćni let (od 2 do 4.59 sati ujutro). EASA je 1. listopada prošle godine predložila da se te zakone postroži, skrativši za 45 minuta smjene koje uključuju noćni let, dok bi smjene koje uključuju višestruka polijetanja i slijetanja smjele trajati najviše devet sati. Sindikati pilota i kabinsko osoblja traže da se noćne smjene ograniči na najviše deset sati.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u utorak pod pritiskom francuskih telekomunikacijskih kompanija koje su izgubile na vrijednosti nakon što se pojavila mogućnost cjenovnog rata u tom sektoru. Londonski FTSE pao je 0,06 posto na 6.177 bodova, frankfurtski DAX za 0,72 posto na 7.692 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,43 posto i iznosio 3.746 bodova. Cijene dionica France Telecoma, Vivendija i Bouyguesa pale su između 2,5 i 3,7 posto nakon što je čelnik Vivendijeva mobilnog operatera SFR-a najavio rezanje cijena za čak 25 posto. Tržišta je ipak podupro neočekivano snažno poboljšanje raspoloženja ulagača i analitičara u Njemačkoj, pokazalo je izvješće uglednog instituta ZEW. Vrijednost indeksa koji mjeri njihova očekivanja poskočila je u siječnju na najvišu razinu od svibnja 2010., od 31,5 bodova, signalizirajući da je najveće europsko gospodarstvo otpornije na krizu u eurozoni no što je bilo krajem 2012. Među dobitnicima izdvajao se proizvođač piva SABMiller čija je dionica dobila na vrijednosti jedan posto nakon što je izvijestio o rastu ukupnih prihoda u trećem fiskalnom tromjesečju za 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

LONDON - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima unatoč promjenjivoj trgovini ostao stabilan prema dolaru, crpeći podršku iz novog podatka iz Njemačke o naglo poboljšanom povjerenju ulagača. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3312 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno trgovanje. Drži se tako i dalje ispod najviše razine u 10 mjeseci od 1,3404 dolara, dosegnute prije tjedan dana. Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,7 posto prema jenu, na 118,47 jena. I dolar je oslabio prema jenu, i to za gotovo 0,8 posto, na 88,88 jena. "Euro bi mogao probiti razinu od 1,34 dolara pa i dosegnuti 1,35 dolara već krajem ovog tjedna nastavi li se niz dobrih pokazatelja iz Njemačke", kazao je Joerg Angele, valutni strateg u banci Raiffeisen Bank International. U fokusu je bilo i zasjedanje japanske središnje banke (BOJ) koji je objavio da je podigao ciljanu inflaciju na dva posto, a najavio je i program kupovine imovine s kojim namjerava započeti tek od iduće godine. To je razočaralo one koji su očekivali agresivnije popuštanje monetarne politike, pa je jen ojačao prema dolaru i euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙