FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Defanzivni sektori u fokusu interesa ulagača na europskim tržištima dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. siječnja 2013. (Hina/Reuters) Europski burzovni indeksi blago su porasli u četvrtak, poduprti defanzivnim sektorima maloprodaje i zdravstvene skrbi, koji su privukli ulagače u uvjetima slabog gospodarskog rasta.

Najveći je dobitnik bio pariški CAC, poskočivši jedan posto, na 3.744 boda, dok je londonski FTSE bio u plusu blagih 0,1 posto, dosegnuvši 6.109 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX koji je iznosio 7.684 boda.

Najveći su dobitnici danas bili defanzivni sektori, poput maloprodajnih tvrtki i grupa za zdravstvenu skrb. Tako je francuski lanac supermarketa Carrefour poskočio 8,1 posto nakon objave poslovnog izvješća za četvrto tromjesečje. Isti je razlog podupro i rast cijene dionice Associated British Foodsa, za 7,3 posto.

Defanzivni sektori tradicionalno privlače ulagače u uvjetima slabog gospodarskog rasta. Najnoviji je razlog za zabrinutost dala Svjetska banka, koja je jučer snizila procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 2,4 posto, s ranije prognoziranih tri posto.

"Skloniji smo defanzivnim sektorima, poput proizvođača hrane i pića, osobnih i artikala za kućanstvo i zdravstvenu skrb. Ustrajat ćemo u toj strategiji i u nastavku sezone objave poslovnih izvješća", kazao je Christian Stocker iz UniCredita.

Među gubitnicima izdvajao se pak rudarski sektor, pa je Rio Tinto oslabio oko dva posto, nakon što je izvijestio o otpisu 14 milijardi dolara povezanih s nepromišljenom akvizicijom, te ostavke izvršnog direktora.

Rio Tinto izgubio je na vrijednosti gotovo dva posto nakon što je izvijestio o rashodu od 14 milijardi dolara i ostavci izvršnog direktora.

Pojedini trgovci upozoravaju da su uvjet za nastavak rasta europskih tržišta dionica nova solidna poslovna izvješća kompanija.

Indeks Tokijske burze porastao je 0,09 posto na 10.609 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙