FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija izvodi pomorske vježbe povezane sa Sirijom

MOSKVA, 20. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija je ovoga tjedna počela najveće pomorske vojne vježbe u posljednjih nekoliko desetljeća, za koje analitičari kažu da im je cilj pokazati vojnu snagu i naglasiti interes u Siriji, gdje Moskva ima bazu na Sredozemnom moru.

Najmanje osam ratnih brodova iz ruske sjeverne, baltičke i crnomorske flote sudjeluje u manevrima u Sredozemnom i Crnom moru, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

U priopćenju se ne spominje Sirija, ali vojni stručnjak i analitičar Andrei Frolov smatra da Rusija želi podsjetiti Zapad na veze sa Sirijom, gdje se Moskva usprotivila međunarodnoj intervenciji.

Rusija je glavni vanjski zaštitnik sirijskog predsjednika Bashara al Assada i najveći opskrbljivač oružjem njegove vojske.

Moskva iznajmljuje postrojenje za održavanje i opskrbu brodova u sirijskoj luci Tartous. Agencije su u četvrtak prenijele da su dva ruska broda koja sudjeluju u vježbama ukrcala streljivo na putu prema Tartousu.

Vježbe, u kojima sudjeluju i ruski zrakoplovi, najveća je od raspada bivšeg Sovjetskog saveza 1991. i trajat će do 29. siječnja, istaknuli su ruski dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙