FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžirska vlada: neki taoci su poginuli, akcija još traje

ALŽIR, 17. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Glasnogovornik alžirske vlade potvrdio je u četvrtak da su u vojnoj akciji oslobađanja talaca u pustinjskom plinskom postrojenju neki taoci poginuli, ali i da je vojska bila prisiljena pokušati ih osloboditi jer su propali pregovori s otmičarima.

U prvom službenom priopćenju o toj operaciji kaže se kako je ministar komunikacija Mohamed Said izjavio da su ubijeni mnogi islamistički gerilci, a da spašavanje talaca još traje. Said je priznao da je i među taocima bilo "nekoliko mrtvih i ranjenih". Točne podatke nije iznio. Rekao je da je mnogo talaca oslobođeno i da je određen broj terorista neutraliziran.

Alžirske su snage u četvrtak krenule u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerile držala u plinskom postrojenju Tinganturinu na istoku Zemlje.

Britanski premijer David Cameron u međuvremenu je upozorio je kako se treba pripremiti na "loše vijesti" iz Alžira.

"Alžirske oružane snage napale su taj objekt", rekao rekao je Cameron za BBC. "Situacija je veoma opasna, veoma nesigurna i mislim da se moramo pripremiti za mogućnost da dobijemo loše vijesti".

Glasnogovornik Cameronova ureda potvrdio je da je britanski premijer zbog ove krize odgodio svoj dugoočekivani govor o budućoj britanskoj ulozi u Europskoj uniji predviđen za petak.

Islamisti, koje prema tvrdnjama alžirskog ministra unutarnjih poslova vodi Moktar Belmoktar, viši zapovjednik al-Kaide islamskog Magreba (AQIM), ranije su objavili da u rukama imaju 41 stranog državljana. Vjeruje se da je riječ o britanskim, japanskim, norveškim i američkim državljanima. Otmičari traže prekid francuske vojne intervencije protiv islamista u susjednom Maliju.

Francuski predsjednik Francois Hollande oglasio se kratkom izjavom u četvrtak navečer i kazao da talačka kriza u Alžiru pokazuje da je intervencija u Maliju bila opravdana. Kazao je da je akcija oslobađanja alžirske vojske poprimila "dramatične" razmjere, ali da nema dovoljno podataka koji bi mu dopustili pravu procjenu situacije.

Postrojenje Tingaturin nalazi se u pustinji, 40 kilometara južno od Amenasa, koji je blizu granice s Libijom, i 1300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Alžira. Postrojenjem upravlja britanska kompanija BP zajedno s alžirskom državnom kompanijom Sonatrach i norveškim Statoilom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙