FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Plinacro i ruski Gazprom potpisat će danas Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Potpisivanjem Plana aktivnosti, Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i zajedničko sudjelovanje u projektu odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Hrvatske te se međusobno obvezati na ispunjenje Planom aktivnosti predviđenih terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Realizacija tog plana Hrvatskoj će dugoročno osigurati iznimno važan dobavni pravac prirodnog plina, a time i dodatnu sigurnost te stabilnost plinskoga transportnog sustava naše zemlje, ističu iz Plinacroa. Plan aktivnosti potpisat će predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović i zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev. Izaslanstvo Upravnog odbora ruske energetske kompanije Gazprom primit će Predsjednik Republike Ivo Josipović.

ZAGREB - Zbog nepovoljnih vremenskih prilika jučer je u Traumatološku kliniku u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici primljeno gotovo trideset ozlijeđenih, uglavnom zbog lomova, kazao je sinoć za Hinu dežurni liječnik. Prema njegovim riječima, ozljede su mahom uzrokovane zbog padova na snijegu i ledu, dok je jednoj mlađoj osobi na glavu pao snijeg sa zgrade. U desetak slučajeva riječ je o prijelomima koji se karakteriziraju kao teže ozljede, no nitko nije u životnoj opasnosti, kazao je. Većina ozlijeđenih je nakon pružene pomoći puštena kućama, a jedna osoba je zadržana radi operacije.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je jučer na konferenciji za novinare da će danas angažirati tisuću studenata i ljudi sa Zavoda za zapošljavanje da pomognu u čišćenju grada. Satnica će im biti plaćena između 17 i 35 kuna, a njihov rad nadzirat će "mala zimska služba". Bandić je pozvao građane da očiste snijeg ispred svojih pragova, starije sugrađane da ne izlaze iz domova bez osobite potrebe te sve građane zamolio da koriste javni prijevoz, a ne osobne automobile, jer javni prijevoz, rekao je, funkcionira. "Neće se veseliti oni koji priželjkuju da grad kolabira", poručio je Bandić, dodavši da "nema bolje zimske službe u Europi od naše". Osvrnuvši se na tvrdnje kako mu trenutačna situacija sa snijegom pogoduje za skupljanje predizbornih bodova, Bandić je kazao da se "nada da snijeg neće padati do 17. svibnja" i upitao "bi li kao Batman trebao loviti pahulje da ne padnu na tlo".

ZAGREB - Tristotinjak građana okupilo se sinoć na zagrebačkom Cvjetnom trgu na "Skupu razuma" kojim su podržali vladu u kreiranju školskog zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti i usprotivili se miješanju Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav. Sudionici su imali istaknute transparente "Nije li Crkva zaboravila 10 zapovijedi?", "Zdravlje djece važnije je od dogmi", "Zdravim razumom do zdravlja", "Isus lijevo, crkva desno", "Isus je bio mirotvorac, a crkva?". Književnik Predrag Matvejević rekao je Hini da su takvi skupovi abeceda demokracije u slobodnim državama u kojima se poštuje pravo na okupljanje, štite ljudska prava, prava slabijih, homoseksualaca i lezbijki. "Ovo je stav protiv negativnog utjecaja Crkve, stav za laičnost, sekularnost kakve proklamiraju sekularne i moderne demokracije", kazao je. Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh rekao je da je svakom liberalnom političaru mjesto na skupovima koji se protive klerikalizmu. Ustvrdio je kako je namjera crkve da promjeni Kurikulum zdravstvenog odgoja pokušaj uspostave presedana nakon kojeg će se pokušati intervenirati i u biologiju i povijest. Predstavnici Koordinacije za sekularnu Hrvatsku, koji su organizirali skup ustvrdili su u proglasu da u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući znanstvena dostignuća te ustavne vrijednosti. Uvođenju zdravstvenog odgoja usprotivilo se na kontraskupu 30-ak uglavnom mlađih ljudi. Policija je zbog narušavanja javnog reda i mira privela dvije mlađe osobe.

SPLIT - U organizaciji Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj oko 150 građana okupilo se sinoć na skupu potpore školskom zdravstvenom programu Vlade koji je pod nazivom "Skupu razuma", održan na splitskom Narodnom trgu (Pjaci). Član Inicijative Marko Milinar obraćajući se nazočnima istaknuo kako u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti sekularno te o njemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavna i ljudska prava. "Mi se nismo ovdje okupili ni protiv Katoličke crkve, ni protiv njezinih udruga, ni protiv vjernika. Smatramo kako se i na satovima zdravstvenog odgoja smije izreći službeno mišljenje Katoličke crkve, ali ne kao jedino i isključivo, i ne uime svih vjernika, jer nemaju svi vjernici isto mišljenje o svemu, ma koliko to biskupi Katoličke crkve govorili i željeli", rekao je Mlinar. Naglasio je kako zdravstveni odgoj nije donesen jednom zauvjek, već ga treba stalno promišljati i mijenjati nabolje, uz sudjelovanje nastavnika a pod vodstvom stručnjaka. "Ako postoje bilo kakve nejasnoće u razumijevanju sadržaja Kurikuluma zdravstvenog odgoja, smatramo da ih treba razjasniti s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje", kazao je Mlinar. "Skup razuma" završen je tako što su sudionici otpjevali pjesmu "Let the Sunshine In" iz mjuzikla Kose.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙