FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK

Film "Argo" redatelja Bena Afflecka možda je bio veliki pobjednik Zlatnih globusa, ali mnogi Amerikanci misle da bi Steven Spielberg i njegov "Lincoln" trebali dobiti najviše Oscara na dodjeli u Los Angelesu 24. veljače. Po anketi Ipsosa i Reutersa, 36 posto ispitanika smatra da Spielbergu treba pripasti Oscar za režiju, a četvrtina anketiranih misli da "Lincoln" treba dobiti nagradu za najbolji film. S druge strane, samo ih četiri posto misli da je "Argo" bio najbolji prošlogodišnji film, a Affleck za Oscara uopće nije nominiran. Dvadeset i dva posto ispitanika nagradu za najboljeg glumca dali bi Danielu Dayu Lewisu ("Lincoln"), a slijede ga sa 16 posto Denzel Washington ("Let") i Hugh Jackman ("Jadnici"). Kada je u pitanju nagrada za glavnu glumicu, izbor je manje jasan. Vodi Naomi Watts ("Nemoguće") s 12 posto, a u stopu je slijede Jennifer Lawrence ("U dobru i u zlu") i Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty").

LONDON

Rolls-Royce pokojnog pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja prodan je na aukciji u Birminghamu za 74 tisuće funti (673,500 kuna), javlja Sky News. Automobil je prodan anonimnom ruskom kupcu koji je telefonski ponudio najveći iznos. Mercury se tim luksuznim Rolls-Royceom koristio od 1974., kada je kupljen, do smrti u studenome 1991. godine. Automobil je prošao samo 100 tisuća kilometara, a slavni pjevač nikada nije bio za volanom jer nije imao vozačku dozvolu. Zato je na raspolaganju imao trojicu vozača.

LONDON

Američki književnik Dan Brown, autor svjetskog bestsellera Da Vincijeva koda, objavit će novu knjigu u svibnju, javlja BBC. Nazvana "Inferno", bit će to četvrta knjiga o harvardskom simbologu Robertu Langdonu. Brown je izjavio da je za novu knjigu istraživao u Firenci i tamo se inspirirao Danteovim "Paklom" (Inferno na talijanskom). Radnja Brownova Inferna smještena je u Italiju, a Langdon će biti "uvučen u priču o jednom o najtajanstvenijih svjetskih književnih remekdjela". Knjiga će ponovo biti prepuna zagonetki, simbola, kodova i tajnih prolaza. Brownove knjige prodane su u 200 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osim najuspješnijeg Da Vincijeva koda objavljenog 2003., u serijalu o Robertu Langdonu još su i "Anđeli i demoni" (2000. g.) i "Izgubljeni simbol" (2009.). Prve dvije knjige su i ekranizirane, a glavnog junaka u tim filmovima tumačio je Tom Hanks.

MONTPELLIER

Ekipa istraživača otkrila je na Madagaskaru novu vrstu guštera rovača, nazvanu "Moby Dick" zbog sličnosti s kitom, objavio je u utorak Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS) u Montpellieru, na jugu Francuske. Pronalazači su tu vrstu nazvali "sirenoscinucus mobydick", aludirajući na slavnu albino ulješuru iz romana Hermana Melvillea i ona predstavlja jedinstvenu kombinaciju anatomskih karakteristika kopnenih kralježnjaka poput vodozemaca, reptila, sisavaca i ptica. Rad ekipe znanstvenika iz Francuske, Madagsakara, SAD-a i Njemačke su objavljen krajem prosinca u časopisu Zoosystema, naveo je CNRS.

STOCKHOLM

Jedna se čistačica u Saltsjoebadenu, jugoistočno od Stockholma u Švedskoj, u noći na utorak domogla vlaka i njime udarila u stambenu zgradu. Pet stanara u zgradi prošlo je bez ozljeda, a žena je svoju pustolovinu okončala teško ozlijeđena. Vatrogasci ju je uspjeli osloboditi iz vlaka tek nakon dva sata. Stockholmska željeznička tvrtka SL u utorak nije mogla objasniti kako je žena uspjela ukrasti vlak, pokrenuti ga, srušiti odbojnik i voziti još 25 metara prije nego što se zabila u zgradu.

BREST

Pet turistica koje su htjele posjetiti francuski grad Lourdes, poznato katoličko hodočasničko mjesto, doputovale su u jedno selo u Bretanji, s kapelicom Gospe Lurdske ... 800 km od njihova odredišta, rekao je u utorak vlasnik bara u tom selu. Pet žena, tridesetogodišnjakinja iz Los Angelesa, "došlo je k meni s rezervacijom u privatnom hotelu u Lourdesu... ali kad sam vidio poštanski broj 65100, rekao sam 'to uopće nije ovdje'", rekao je vlasnik Manee Peron. Na lokalitetu poznatom kao Lourdes, u seoskoj općini Leuhanu (700 stanovnika) u Bretanji, kapelica je iz 19. stoljeća, gdje je nekad bio oratorij s kipom Gospe Lurdske.

SYDNEY

Novu vrstu leteće žabe, puno veću od drugih vrsta iste porodice, otkrili su nedavno u Vijetnamu australski i vijetnamski znanstvenici. Rhacophorus helenae ima "svijetlobijeli trbuh i izrazito bijelu bjeloočnicu oka" a najbliža joj vrsta ima svijetložuti trbuh i žućkastu bjeloočnicu, rekla je australska zoologinja Jodi Rowley. Ova se žaba odlikuje i osobitom bojom plivajućih kožica i krakova te svojom veličinom - mužjaci su dugi od 7,2 do 8,5 cm (bez nogu), a ženke oko 9 cm. Jodi Rowley iz sydneyskog Australskog muzeja otkrila je tog vodozemca u šumama na jugu Vijetnama.

TOKIO

Japanske tiskovine pozdravile su u utorak povratak najvažnijega japanskog proizvođača Toyote na prvo mjesto po prodaji u svijetu, ispred američkoga General Motorsa (GM) i njemačkoga Volkswagena. Toyota je prošle godine prodala oko 9,7 milijuna vozila, što je 22 posto više nego 2011. "Sad je sigurno da je Toyota ponovno osvojila najviše mjesto na podiju", pišu japanske novine pošto je General Motors objavio da je prošle godine prodao 9,29 milijuna vozila, što je 2,9 posto više nego 2011. Volkswagen je prodao 9,07 milijuna automobila 2012., što je 11 posto više nego pretprošle godine.

NEW YORK

Oko 35 posto Amerikanaca koristi se internetom kako bi pokušali saznati od čega oni sami ili netko njima poznat boluje, no u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema odlazak liječniku je i dalje na prvom mjestu, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi dnevni list USA Today. Istraživanje koje je među tri tisuće odraslih ispitanika proveo Pew Research Center u Washingtonu pokazalo je da 59 posto Amerikanaca pretražuje internet u potrazi za dijagnozom. Voditeljica istraživanja Susannah Fox kaže kako ono osigurava dosad najpouzdanije podatke o mjeri u kojoj Amerikanci danas sami sebi postavljaju dijagnoze. Internet je mjesto na kojem mnogo osoba počinje kad imaju pitanja zdravstvene prirode, kaže Fox.

BRASILIA

Rijedak slučaj iznenadio je liječnike u Brazilu: rođena bez jezika, djevojčica, danas 23-godišnjakinja, u stanju je govoriti zahvaljujući dugom liječenju, kazao je u ponedjeljak brazilskom tisku jedan od liječnika koji ju je njegovao. Auristela Viana da Silva rođena je bez jednog od bitnih organa za preživljavanje ali zahvaljujući majci i ekipi stručnjaka sada može žvakati i izražavati se, iako s poteškoćama. Njezin izniman slučaj predstavljen je u ponedjeljak na Sveučilištu Brasilia. "Radi se o anomaliji koja izaziva smrt, zato postoji vrlo malo sličnih slučajeva u svijetu". Općenito, zbog teškoća u hranjenju, bebe umiru prije nego se utvrdi dijagnoza, objasnio je Frederico Salles, kirurg i direktor ekipe kojeg citira stranica G1 Globa. Da Silva danas se školuje za medicinsku sestru i tvrdi da vodi normalan život.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙