FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ne planira slati vojnike u Mali

LISABON, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju slati vojnike u Mali i još uvijek razmatraju na koji način pomoći francuskim snagama koje se tamo bore protiv skupina povezanih s al Qaedom, rekao je u utorak američki ministar obrane Leon Panetta.

Washington je svoje stajalište pojasnio dok je Francuska krenula u nove zračne napade petog dana njene vojne intervencije u Maliju. Pariz je u tu zapadnoafričku zemlju poslao stotine vojnika i od petka vrši zračne napade na sjever Malija koji su prošle godine zauzele islamističke skupine, među kojima sjevernoafričko krilo al Qaede AQIM i malijske domaće MUJWA i Ansar Dine pobunjeničke skupine.

Zapadne i zemlje regije strahuju da će pobunjenici upotrijebiti sjever Malija, ogromno i negostoljubivo područje pustinje i planina veličine Teksasa, kao bazu za međunarodne napade.

"U ovom se trenutku ne razmatra slanje američkih vojnika na teren", rekao je Panetta na konferenciji za tisak u Lisabonu nakon sastanka s njegovim portugalskim kolegom.

Panetta je u ponedjeljak novinarima rekao da SAD razmatra pružanje potpore u logistici, izviđanju i zračnom prijevozu a u utorak je rekao da još nije donesena konačna odluka kakva će pomoć biti ponuđena Francuskoj i kada.

"Pohvalili smo Francusku za ovaj napor da ide u Mali kako bi zaustavila AQIM, te teroriste i članove al Qaede, da oragnizira bazu za operacije u Maliju", rekao je Panetta novinarima.

Jedan viši dužnosnik SAD-a je rekao da Washington već dijeli obavještajne podatke s Francuskom i da će to nastaviti raditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙