FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O Venezueli odlučuju trojica Chavezovih štićenika

CARACAS, 14. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Mjesec dana nakon odlaska predsjednika Huga Chaveza na Kubu na četvrtu operaciju zbog raka, kontrolu nad vladom Venezuele pomalo preuzimaju trojica njegovih štićenika koji će vjerojatno oblikovati budućnost te naftom bogate latinskoameričke zemlje.

Nakon 14 godina vladavine Venezuelom koju je uveo u socijalizam i nadzirao gotove sve segmente upravljanja gradeći kult ličnosti, Chavez je ostavio prazninu koju sada poupnjavaju trojica njegovih prvih suradnika: potpredsjednik Nicolas Maduro, predsjednik parlamenta Diosdado Cabello i ministar za naftu Rafael Ramirez.

"Mislim da u stranci nema ličnosti koja bi sama mogla zauzeti Chavezovo mjesto", uvjeren je Hainz Dieterich, sociolog iz Meksika koji je Chavezu bio savjetnik, ali se s njime razišao oko izgradnje "socijalizma 21. stoljeća", što je temeljni Chavezov projekt.

Ravnoteža između trojice političara koji se vrlo razlikuju i njihova spremnost na suradnju odlučit će hoće li Venezuela nastaviti putem radikalnog Chavezova socijalizma ili odabrati umjereniji, brazilski put.

Chavez je trebao 10. siječnja prisegnuti na novi šestogodišnji mandat, no vlada doista škrtari na inforamcijama o njegovu zdravstvenu stanju. Ako Chavez napusti dužnost, novi izbori trebali bi biti raspisani za 30 dana i u tom slučaju Maduro će biti kandidat Socijaliste stranke.

Stanje budno motre naftne tvrtke i strani ulagači jer Venezuela raspolaže golemim zalihama sirove nafte.

Bivši sindikalni aktivist i nekad vozač autobusa Maduro je isprva postao ministar vanjskih poslova, zatim potpredsjednik i Chavezov je izbor za budućeg vođu stranke.

Smatraju ga umjerenim i sklonim dijalogu. Uspio je uspostaviti veze s Washingtonom koje je Chavez pogoršao. Smatra se da bi upravo Maduro mogao ublažiti podijeljenost Venezuele tako što će poboljšati odnose s oporbom, no s druge strane morat će to činiti oprezno i postupno kako ne bi razljutio radikale.

Cabello, bivši vojnik koji je sudjelovao u neuspjelom državnom 1992., kada se prvi put čulo za Chaveza, utjecajan je u vojsci koja nadzire nekoliko važnih ministarstava. Kao predsjednik Kongresa Cabello je prvi u redu nasljeđivanja u slučaju Chavezove smrti ili ostavke. Smatra se da je nepopustljiviji u odnosu na Madura. Za kritičare on je kriminalac i ne oklijevaju nazivati ga "Al Capone".

Dieterich drži da bi Cabello izdao Chaveza kao što je bivši sovjetski diktator Josef Visarionovič Staljin uzurpirao Komunističku partiju iako je Vladimir Iljič Lenjin na samrti savjetovao da se Staljina ukloni.

Chavezovi savjetnici odbacuju Dieterichove ocjene, a Maduro i Cabello u javnosti nastoje nastupati usklađeno kako bi raspršili glasine o rivalstvu.

Ramirez, koji upravlja državnom naftnom tvrtkom PDVSA, počeo je jačati svoj utjecaj pohvalama Chavezu i obećanjem da neće skretati s njegova puta te da će radnici u naftnom sektoru ostati vjerni predsjednikovoj revoluciji.

Sudjelovao je u pregovorima o financiranju socijalnih programa petrodolarima i vodio kampanju izgradnje domova za desetke tisuća obitelji čime je Chavez jačao svoje biračko tijelo.

"PDVSA pripada narodu i ostate će u rukama naroda", rekao je Ramirez prošli tjedan na sastanku sa sindikalnim vođama i ravnateljima tvrtke. "Vjernost predsjedniku Chavezu znači da ostajemo vjerni onome što je govorio i činio. Danas više nego ikada revolucionari moraju ostati ujedinjeni", rekao je.

Ramirezovo dugogodišnje iskustvo pregovaranja sa stranim naftnim kompanijama može mu pomoći da izgradi porušene mostove s oporbom. Nadalje, iako je upravo on nadzirao kritiziranu nacionalizaciju, uspijevao je i privući ulaganja stranih naftnih kompanija.

I dok oporba zahtijeva istinite vijesti o Chavezovu zdravstvenom stanju i raspisivanje izbora, Chavezovi suradnici tvrde da se predsjednik oporavlja, a analitačari su uvjereni da je tranzicija već počela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙