FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navi Pillay traži međunarodnu istragu o Sjevernoj Koreji

ŽENEVA, 14. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Čelnica UN-ovog vijeća za ljudska prava Navi Pillay u ponedjeljak je zatražila međunarodnu istragu o, kako je rekla, desetljećima ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, uključujući mučenja i pogubljenja političkih zatvorenika u logorima.

Pillay je izrazila žaljenje što nije bilo poboljšanja stanja otkako je prije godinu dana vlast preuzeo Kim Jong-un i rekla da je vrijeme da međunarodna zajednica pomogne donijeti promjenu za sjevernokorejsko "izmučeno, potlačeno stanovništvo".

"Zbog trajne težine stanja vjerujem da temeljita istraga o jednom od najgorih, ali barem shvaćenog i objavljenog, stanja ljudskih prava u svijetu, ne samo da je opravdana nego već i dugo potrebna", rekla je Pillay u rijetkoj izjavi o Sjevernoj Koreji.

Japan razmatra iznošenje prijedloga rezolucije o Sjevernoj Koreji UN-ovom vijeću za ljudska prava čija će iduća četverotjedna sjednica započeti 25. veljače, rekli su diplomati.

Sjeverna Koreja je godinama ignorirala niz posebnih istražitelja vijeća odbijajući im dopustiti ulazak u zemlju. No 47-eročlano vijeće ima ovlast pokrenuti šire međunarodne istrage koje se mogu pretvoriti u kazneni slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙