FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Radnici Geotehnike Inženjeringa stupili su danas u štrajk jer im poslodavac nije isplatio pet plaća, niti je uplaćivao poreze i doprinose, izvijestio je Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) Hrvatske. Nakon neuspješnog postupka mirenja, pedesetak radnika Geotehnike Inženjeringa d.o.o., tvrtke kćeri Instituta IGH, započelo je štrajk kako bi pokušali izboriti isplatu plaća i materijalnih prava, poput naknade za prijevoz i terenskog dodataka, kao i uplatu poreza i doprinosa koji im se ne plaćaju od kolovoza prošle godine. Zadnjih mjeseci sindikat je pokušao s direktorom i predstavnikom vlasnika riješiti problem, ali nitko od njih nije mogao obećati isplatu plaća. Uprava društva i vlasnik su pokrenuli postupak predstečajne nagodbe, ali isplatu tekućih i zaostalih plaća i dalje ne obećavaju. Račun Geotehnike Inženjeringa je stalno pod blokadom, a radnici ne vjeruju predstečajnoj nagodbi. Odlučni su putem štrajka, a time vjerojatno i skorog stečaja tvrtke, što prije pokušati naplatiti svoja potraživanja. Mnogi od radnika Geotehnike Inženjeringa bivši su radnici nekad svjetski poznate Geotehnike koja je već deset godina u stečajnom postupku, a radnička potraživanja još uvijek nisu naplaćena, ističu u sindikatu.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave, njih 362, od utorka 8. siječnja do ponedjeljka, 14. siječnja, obavili su 4676 nadzora ugostiteljskih prostora te utvrdili 323 nepravilnosti u provođenju Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. To znači da su nepravilnosti u fiskalizaciji, najčešće zbog toga što obveznici nemaju fiskalne blagajne, utvrđene u 6,9 posto obavljenih nadzora, pokazuju podaci koje je Porezna uprava objavila na svojim web stranicama. Najviše je nepravilnosti utvrđeno kod obveznika fiskalizacije u Zagrebu, 96, potom u Splitu 49 te u Pazinu 18 nepravilnosti. Nadzor u 20 gradova širom Hrvatske pokazao je da je najmanje, po pet nepravilnosti zabilježeno u Krapini, Gospiću, Zadru i Šibeniku. Od 1. siječnja, od kada je na snazi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, do danas sustav je zaprimio 47.786.762 zapisa za račun od 13.869 različitih OIB-a, te 31.908 zapisa za poslovni prostor od 9.328 različitih OIB-a. Pritom nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije niti je sustav radio otežano na bilo koji način, navode iz Porezne uprave.

ZAGREB - Ove godine turistička kampanja i sezona kreću ranije nego inače, pa tako i potraga za sezonskim poslovima, što pokazuje anketa portala MojPosao u kojoj je 46 posto ispitanika potvrdilo da se već javlja na oglase za sezonske poslove. U anketi provedenoj na više od 400 ispitanika gotovo polovica njih rekla je da se javlja na oglase jer se najbolji sezonski poslovi oglašavaju upravo sada, dok neki ističu kako su svoje radno mjesto već rezervirali. Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rada na brodu ili u poljoprivredi, a ima i onih kojima je potraga za sezonskim poslom tek jedan segment potrage za poslom općenito. Sezonski poslovi ne zanimaju 21 posto ispitanika, uglavnom zato jer traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. Budući da imaju posao, sezonski poslovi ne zanimaju 11 posto ispitanika, a njih 6 posto navodi neke druge razloge, poput onih da nema koristi od potrage za sezonskim poslovima jer i za njih "treba imati vezu".

ZAGREB - Hrvatska industrija u prošlogodišnjem studenom zabilježila je pad prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok su nove narudžbe porasle na mjesečnoj razini za 4,8 posto, a na godišnjoj razini za 11,5 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u studenom prošle godine je u odnosu na listopad pao za 4,3 posto. Na to je utjecao pad prometa na stranom tržištu za 5,2 posto, dok je na domaćem tržištu promet porastao za 0,4 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad prometa industrije za 4,2 posto, pri čemu je na domaćem tržištu zabilježen pad za 2,4 posto, a na stranom tržištu za 4,9 posto. Kumulativni podaci za jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2011. pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 0,1 posto. Prerađivačka industrija u studenom u odnosu na listopad bilježi rast narudžbi za 4,8 posto, dok su u odnosu na studeni 2011. narudžbe porasle za 11,5 posto.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u studenom lani u odnosu na listopad bio je nominalno manji za 11,4 posto, a realno manji za 11,3 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2011., nominalno bio manji za 1,9 posto, a realno za 5,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje u gotovo svim trgovačkim strukama pa tako pad prodaje motornih goriva i maziva u studenom u odnosu na listopad iznosi 12,5 posto, alkohola i drugih pića 16,3 posto, a promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama je pao za 9,3 posto. Na godišnjoj razini pak, u studenom prošle u odnosu na isti mjesec 2011. godine, statistika bilježi nominalni pad prometa u devet trgovačkih struka. Pritom je najveći pad zabilježen u maloprodaji motornih vozila, za 40,4 posto, a znatno je pala i prodaja alkoholnih i drugih pića, za 11,7 posto, tekstila i odjevnih predmeta, za 11,8 posto, namještaja za 9,1 posto.

ZAGREB - Nakon provedenog tehničkog pregleda, 80 milijuna eura vrijedan stambeno-poslovni kompleks Centar Bundek u Zagrebu dobio je uporabnu dozvolu te su prvi stanari i zakupci uredskih prostora počeli s useljenjima, izvijestili su iz Stipiće Grupe. Centar Bundek ima 227 stanova površine od 39 do 135 četvornih metara, a do sada je 65 posto stanova pronašlo svoje vlasnike. Poslovni dio Centra Bundek prostire se na 24.000 četvornih metara na osam katova i nudi urede za približno 800 zaposlenika u tvrtkama najmoprimcima. Na 2.600 četvornih metara u prizemlju kompleksa nalaze se prostori trgovačke i uslužne namjene, a unutar kompleksa predviđen je i dječji vrtić. Tri podzemne etaže rezervirane su za parking i imaju ukupno 827 parkirnih mjesta.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi tjedan počeo skokom Crobex indeksa na nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, a uz povećan promet, u fokusu je ulagača dionica Petrokemije. Crobex je oko 12,00 sati bio u plusu otprilike 1 posto, na 1.862 boda, što je njegova najviša razina od 28. rujna 2011., kada je iznosio 1.871 bod. Crobex10 porastao je 1,3 posto, na 1.043 boda, također najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. Redovni promet iznosio je oko 12 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna kuna više nego u petak u to doba, a pritom je oko 3,4 milijuna ostvareno u trgovanju državnim obveznicama. Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Petrokemije, kojoj je cijena skočila za 5,6 posto, na 260 kuna, nakon medijskih napisa o tome da bi ruski Gazprom mogao biti zainteresiran za kupnju te kutinske kompanije. S prometom od oko 1,6 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena porasla 0,3 posto, na 276 kuna. Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvaren je promet od 1,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena porasla 2,3 posto, na 121,60 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnu listu od petka blago oslabila prema euru, za 0,04 posto, dok je istodobno ojačala prema ostalim značajnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,571771 kunu. Istodobno su prema kuni oslabile ostale promatrane inozemne valute. Kuna je tako ojačala prema švicarskom franku za 0,79 posto, američkom dolaru za 0,69 posto i prema britanskoj funti za 0,68 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,175492 kune, dolara 5,666221 kunu i funte 9,131417 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙