FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi pregovori Tbilisija i Moskve nakon rata

MOSKVA, 14. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Gruzija i Rusija su u petak u Švicarskoj prvi put izravno pregovarale od prekida njihovih diplomatskih veza nakon munjevita rata 2008., rekao je čelnik ruske diplomacije.

"Dogovorili smo se da će se dijalog u istom formatu nastaviti na redovitoj bazi", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin, a prenijela je agencija ITAR-TASS, nakon susreta u Ženevi s posebnim izaslanikom gruzijskog premijera Bidzine Ivanišvilija za Rusiju, Zurabom Abašidzeom.

"Rusija je bila i još je za rješavanje te duboke krize" u rusko-gruzijskim odnosima, kazao je, ocijenivši taj prvi susret "konstruktivnim".

Moskva i Tbilisi su prekinuli diplomatske veze nakon sukoba u 2008., pošto je Rusija priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, dvaju proruskih pobunjenih područja u Gruziji. Više tisuća ruskih vojnika raspoređeno je nakon toga u tim područjima, što Tbilisi smatra "okupacijom" svog teritorija od strane neprijateljskih snaga.

Ivanišvili koji je na zadnjim parlamentarnim izborima pobijedio stranku prozapadnog predsjednika Mihaila Sakašvilija, rekao je da želi "normalizirati" odnose s Rusijom, rekavši ipak da će se osobno zauzimati za ulazak u NATO i u Europsku uniju, što zabrinjava Moskvu.

Ti pregovori zasad nisu iznjedrili nikakvu važniju odluku ili nagodbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙