FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave, njih 328, tijekom današnjeg dana do 13,00 sati u 20 su gradova obavili 1.108 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te u 61 nadzoru utvrdili nepravilnosti, izvijestila je na konferenciji za novinare ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Nepravilnosti su tako utvrđene u 5,5 posto slučajeva, a čelnica Porezne uprave ističe da je zadovoljna tim rezultatom odnosno niskim udjelom ugostiteljskih objekata koji nemaju fiskalne uređaje, s obzirom na broj provedenih nadzora. Čavlović Smiljanec kaže da su danas nadzirani pretežno kafići u gradskim centrima te da se nadzor nastavlja. Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od pet tisuća kuna. Nada Čavlović Smiljanec kaže da provedba zakona o fiskalizaciji Poreznoj upravi donosi brojne informacije o načinu poslovanja poduzetnika, a jedna od njih je i evidencija radnog vremena te identitet osoba koje izdaju račune, budući da se na fiskalnu kasu moraju prijaviti svojim OIB-om.

ZAGREB - Broj osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) danas je prešao 360.000, a trenutni broj nezaposlenih je 360.799 osoba. Na web-stranici HZZ-a također je objavljeno da slobodnih radnih mjesta ima 2.618. Trenutni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, a broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a. Podaci o trenutanom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog su karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, pojašnjava HZZ. Zadnji službeni statistički podaci, koji su rezultat redovitog mjesečnog izvještavanja o stanju na tržištu rada, odnosili su se na studeni 2012. godine, kada je u evidenciji HZZ-a bilo registrirano 347.047 nezaposlenih, što je bilo za 4,1 posto ili 13.647 osoba više nego u listopadu, a za 14,9 posto ili 44.967 osoba više nego u studenom 2011. godine.

ZAGREB - Zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 43,7 milijardi kuna na kraju studenoga prošle godine u Hrvatskoj je bilo blokirano 70.010 poslovnih subjekata sa 59.860 zaposlenih te 246.142 građana sa ukupnim dugom od 17,3 milijardi kuna, objavila je danas Financijska agencija na svojim web stranicama. Ukupni iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata od 43,71 milijardu kuna manji je za 830,1 milijun kuna ili za 1,9 posto nego u listopadu. Istodobno su neplaćena dospjela dugovanja 246.142 građana od 17,29 milijardi kuna veća za 6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Podaci Fine pokazuju da je više od tri četvrtine poslovnih subjekata u blokadi duže od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 81,8 posto iznosa ukupnoga duga, odnosno 35,7 milijardi kuna. Kod poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, više od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 34,2 posto. Gotovo dvije trećine svih poslovnih subjekata ili njih 46.140 odnosi se na poslovne subjekte bez zaposlenih. Iznos njihovih neizvršenih osnova čini 55,5 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB - Sindikat radnika Dina Petrokemije inzistira na ispunjavanju Vladine odluke iz kolovoza prošle godine o okvirnom konceptu privatizacije Diokija i Dine te na tome da HEP kao kupac zemljišta Dine avansno uplati šest milijuna eura za isplatu dijela zaostalih plaća. Izjavio je to za Hinu predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva gospodarstva. Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo do kraja tjedna ispitati mogućnost avansne uplate predviđene odlukom Vlade, kaže Mihaljević. Dodaje kako je najavljeno da bi u roku od sedam dana mogao biti sklopljen ugovor Dine i HEP-a o isporuci električne energije prema kojem bi ta tvrtka plaćala struju po cijeni prije ulaska u poteškoće. Mihaljević je djelomično zadovoljan rezultatima sastanka te ističe da će radnici biti potpuno zadovoljni tek kad im se isplate zaostale plaće i kad se pokrene proizvodnja. Prema njegovim riječima, najnovija procjena o cijeni zemljišta na Krku, na kojem bi se gradio LNG terminal, od 22 do 23 milijuna eura načinjena je neprofesionalno i isključivo u interesu kupca odnosno HEP-a te ne može biti osnova za uspješnu kupoprodaju. Sindikat realnom drži raniju procjenu od 47 milijuna eura.

ZAGREB - Iz Agrokora su danas izvijestili kako zbog nepotpunih informacija nisu u mogućnosti komentirati proces kupnje slovenskog Mercatora. "Zbog nepotpunih informacija, kojima raspolažemo samo iz medija, ne možemo komentirati eventualni proces", kratko su odgovorili iz tog koncerna. ING banka iz Londona, koju su većinski vlasnici slovenskog trgovačkog lanca Mercator ponovno izabrali za konzultanta u novom pokušaju prodaje svojih dionica Marcatora, sastavila je poziv za predaju neobvezujućih ponuda koju će poslati na adrese 70 potencijalnih kupaca, a opet se kao najozbiljniji kandidat spominje hrvatski Agrokor, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV koja se poziva na savjetnike u ING banci. Londonska ING banka, kao konzultant za prodaju natpolovičnog paketa dionica, smatra da će Agrokor ponovno biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je komercijalna POP-TV na svojoj internet stranici.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara najavio je danas da će idućeg utorka, 15. siječnja, organizirati prosvjed pred Direkcijom HŽ-a i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture ako se do tada radnicima HŽ-ove tvrtke kćeri PRO-REG-a ne isplate tri zaostale plaće. Sindikat u priopćenju ističe kako radnici PRO-REG-a nisu dobili već tri zarađene plaće, a danas su im isključeni telefoni i oduzeti automobili, dok se za sutra najavljuje isključenje struje. Sindikat od Vlade, resornog ministarstva i Uprava društava HŽ Holdinga traži isplatu triju zaostalih plaća, restrukturiranje PRO-REG-a i preuzimanje dijela zaposlenih u HŽ Infrastrukturu te osiguranje financijskih sredstava za nastavak restrukturiranja društava u vlasništvu HŽ Carga, poglavito Održavanje vagona i RPV Slavonski Brod, te isplatu poticajnih otpremnina. Sindikat upozorava da se suprotno odluci Skupštine PRO-REG-a o restrukturiranju, koju su potpisali predsjednici uprava HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković i HŽ Infrastrukture Darko Peričić, sada govori kako HŽ Putnički prijevoz nije zainteresiran za održavanja zgrada te nema namjeru poduprijeti restrukturiranje.

ZAGREB - Dužnost predsjednika Uprave Dione s 1. siječnjem ove godine preuzeo je Roko Vodopija koji će razviti strategiju poslovanja i voditi Dionu kroz proces transformacije, izvijestili su danas iz te trgovačke kuće. Iz Dione navode kako je proces pronalaska kandidata za ovu poziciju bio promišljen i dugotrajan te kako Vodopija iza sebe ima bogato međunarodno iskustvo upravljanja različitim segmentima poslovanja u vodećim regionalnim tvrtkama srednje i jugoistočne Europe. Vodopija ističe kako restrukturiranje i razvoj Dione predstavlja velik profesionalni izazov, ali je uvjeren da će Diona znati iskoristiti svoj potencijal kako bi povećala prepoznatljivost kod kupaca, poboljšala efikasnost i stvorila dobre temelje za daljnji rast. Trgovački lanac Diona ima oko 200-tinjak trgovina, zapošljava oko 1.800 djelatnika, a u 2011. je ostvaren ukupni prihod od 1,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Volkswagen Golf dobitnik je nagrade "Hrvatskog automobila 2013. godine" u izboru stručnog ocjenjivačkog suda, a pri ocjenjivanju su uzeti u obzir troškovi održavanja i eksploatacije, održavanja vrijednosti, vozljivosti i primjerenosti potrebama prosječne hrvatske obitelji. Nagrada je dodijeljena danas na prigodnoj svečanosti u Centru za vozila Hrvatske i Institutu za vozila u Velikoj Gorici. Pri ocjenjivanju su odlučujući bili rezultati dobiveni testiranjem, odnosno vožnjom svih kandidiranih vozila, u raznim inačicama s obzirom na opremu i pogonski agregat. U kategoriji gradskih vozila zlatnom plaketom nagrađen je Opel Adam, u nižoj klasi Renault Clio te u kompaktnoj klasi "automobil godine" Volkswagen Golf. U kategoriji kompaktne limuzine zlatnu plaketu dobila je Škoda Rapid, u srednjoj klasi Mazda 6, a u premium klasi BMW serije 3. Zlatnu plaketu u kategoriji monovolumen dobio je Fiat 500 L, u kategoriji karavan KIA Ceed sport wagon, a u kategoriji SUV nagradu je dobila Mazda CX5. Zlatnu plaketu za najbolje gospodarsko vozilo dobio je Ford Transit. Nagrada za životno djelo uručena je umirovljenom automobilističkom novinaru Draženu Jambroviću.

ZAGREB - Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru u prvih jedanaest mjeseci prošle godine bilo je 793, što je 28 putovanja ili 3,4 posto manje nego u istom razdoblju u godini prije, ali je tim brodovima u Hrvatsku došlo 2 posto više putnika ili njih 1,15 milijuna. Danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da su strani brodovi na kružnim putovanjima tijekom jedanaest mjeseci u hrvatskom Jadranu ukupno boravili 1.439 dana ili u prosjeku dva dana. Ukupan broj dana njihovog boravka za oko 12 posto je manji nego u istom razdoblju 2011. Prema zastavi broda i u 11 mjeseci prošle godine nastavila se 'uobičajena lista' odnosno najviše ili 171 brod doplovio je pod zastavom Bahama, koje slijedi 147 broda s Malte, a na trećem su mjestu 123 broda pod zastavom Italije. Uobičajeno, najviše je od ukupnog broja tih brodova i u jedanaest mjeseci prošle godine svoj prvi ulazak u teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 71,4 posto.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dan su završili u plusu, Crobex je ojačao za 0,24 posto, na 1.808,40 bodova, a Crobex10 za 0,21 posto, na 1.010,86 boda. Redovni promet Burze iznosio je danas 14,3 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se četiri dionice. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 4,3 milijuna kuna i rastom cijene za 0,92 posto, na 210,70 kuna. Po prometu slijedi dionica Petrokemije koje je protrgovano za 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 5,52 posto, na 240 kuna. Blizu 1,3 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica AD Plastika kojoj je cijena povećana za 0,99 posto, na 115,99 kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle imala je promet od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,21 posto, na 1.413,01 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙