FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

I na ovogodišnjoj dodjeli Oscara će se obilježiti pedeseta godišnjica filmskog serijala o tajnom agentu Jamesu Bondu, objavili su u petak organizatori dodjele. "Sretni smo što se posebnom sekvencom možemo uključiti u obilježavanje rođendana Jamesa Bonda i odati priznanje filmovima o tajnom agentu 007", objavili su producenti Oscara Craig Zadan i Neil Meron. Iako nikakve pojedinosti nisu objavljene, producenti su dodali da su filmovi o Bondu postali najdugovječnija filmska franšiza u povijesti. Prvi je bio "Dr. No" 1962. godine. Ova objava organizatora dodatno će potkrijepiti nade da će posljednji u nizu filmova o Bondu "Skyfall" dobiti nominaciju za Oscara.

WASHINGTON

Sa svojim niskim troškovima života, ugodnom klimom i niskim cijenama imovine, Ekvador je petu godinu za redom proglašen najboljim odredištem za umirovljenički život Amerikanaca i Kanađana. U redovnom godišnjem istraživanju portala IternationalLiving.coma, Ekvador je po peti put dobio najviše ocjene za umirovljenički život. Na drugom mjestu je Panama, a dalje slijede Malezija, Meksiko i Kostarika. "Mislim da je ta kombinacija gostoljubivosti, ugodne klime, niskih troškova i relativne blizine SAD-u najbolji umirovljenički paket koji Amerikanci i Kanađani mogu dobiti", kazao je urednik portala Dan Prescher. Istraživanje je temeljeno na sljedećim faktorima: troškovima života, klimatskim uvjetima, cijenama imovine, zdravstvenom skrbi, lakoćom integriranja umirovljeničkom infrastrukturom i načinima zabave te posebnim beneficijama za umirovljenike.

LONDON

Ekipa britanskih zrakoplovnih entuzijasta uskoro kreće u Mijanmar jer vjeruje da se tamo nalazi više od 30 zrakoplova Spitfire koje su britanske snage konzervirale i zakopale ispod bivšeg vojnog aerodroma. Među sudionicima ekspedicije je i Stanley Coombe, sada u 90-im godinama, koji tvrdi da je vidio kako vojnici zakopavaju sanduke sa rastavljenim zrakoplovima. Glasine o tom događaju pojavile su se u krugovima zrakoplovnih entuzijasta prije oko 17 godina, a još uvijek nije jasno zašto su Britanci zakopali zrakoplove nakon što je završio rat s Japanom 1945. Britanski premijer David Cameron je tijekom posjeta Mijanmaru sa predsjednikom te zemlje Thein Seinom razgovarao o tome da se odobri pristup ovoj ekspediciji koju među ostalima sponzoriraju WarGaming.com, Jaguar i Land Rover.

VARŠAVA

Svećenici kapucini Krakova pokrenuli su akciju financiranja obrazovnih i kulturnih projekata u Africi inicijativom "Capuccino za Afriku" u tridesetak kafića diljem Poljske. Kapucini žele financirati svoja dva projekta od kojih jedan za Srednjoafričku Republiku gdje pomažu djeci žrtvama rata i plaćaju njihove obroke i školovanje. Novac skupljen u kafićima će poslužiti za financiranje gradnje jednog obrazovnog centra za mlade u Čadu. "Vrijednost jedne šalice capuccina predstavlja deset obroka za djecu Srednjoafričke Republike", napisali su organizatori te inicijative koja će trajati tri dana. Neki izvori navode da je taj napitak dobio naziv capuccino po boji svećeničke odore kapucina.

PARIZ

Britanski supermodel Naomi Campbell napala su dvojica muškaraca koji su joj pokušali ukrasti torbicu u Parizu krajem studenoga, priopćili su u petak tužiteljstvo i policija. Campbell (42) je podnijela prijavu policiji nakon napada dvojice muškaraca, koji su bili na motociklima, u pariškoj četvrti Marais. Napadači su pokušali ukrasti torbicu Naomi Campbell iz automobila u kojemu je bila 21. studenoga navečer, rekao je jedna policijski izvor.

PARIZ

Sport je dobar za ljudsko zdravlje, no poguban za okoliš, piše agencija AFP i donosi pregled količina voda koje se troše za proizvodnju umjetnog snijega ili primjerice za golf igrališta kao i količina otpada te stakleničkih plinova što ih proizvedu različita sportska natjecanja. Olimpijske igre u Londonu proizvele su u dva tjedna količine stakleničkih plinova koliko i 200.000 europskih kućanstava u godinu dana, a to je samo jedan od negativnih učinaka vezanih uz natjecateljski sport ili sport za razonodu. Za usporedu francusko kućanstvo proizvede svake godine 17 tona plinova s učinkom staklenika.

MUENCHEN

Suradnici američkoga predsjednika Baracka Obame razmišljaju o mogućnosti da Sjedinjene Države načine kovanicu od bilijun dolara kako bi izbjegli blokadu državnih financija, piše u petak njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, nazivajući tu ideju bizarnim trikom kojim bi se okončao sukob zbog javnog duga. Timothy Geithner, američki ministar financija, trebao bi po mišljenju nekih Obaminih suradnika dati nalog za izradu jedne jedine kovanice, koja bi imala nominalnu vrijednost od bilijun dolara i koja bi se pohranila u trezoru američke središnje banke. Time bi se jednim potezom uklonili problemi s dugovima. Njemački list tvrdi da spor zbog američkih državnih financija postaje sve "luđi", jer političari ozbiljno raspravljaju o ideji kovanice od bilijun dolara, što podsjeća na slične projekte primjerice u Zimbamveu, gdje su 2009. tiskane novčanice u vrijednosti od 100 bilijuna dolara, što je donijelo inflaciju od 90 trilijuna posto.

PARIZ

Poznata glumica i zaštitnica životinja Brigitte Bardot zaprijetila je da će zatražiti rusko državljanstvo ako francuske vlasti odluče eutanazirati dva bolesna slona. "Ako oni koji su na vlasti imaju dovoljno kukavičluka da ubiju dva slona Baby i Nepal, onda ću ja donijeti odluku da zatražim rusko državljanstvo kako bih pobjegla iz ove zemlje koja je postala samo groblje životinja", napisala je u priopćenju Brigitte Bardot. Ova objava uslijedila je usred žive rasprave o "poreznom bijegu" poznatog francuskog glumca Gerarda Depardieua, kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio rusko državljanstvo.

LONDON

Uređaj koji nalikuje dudi varalici i koji vuče jezik prema naprijed tijekom sna oslobađajući dišne puteve mogao bi riješiti ili ublažiti probleme hrkanja i prestanka disanja u snu, piše britanski list Daily Mail. Prije spavanja pacijent 'zakači' vrh jezika za usisni dio dude koji leži unutar usta dok veliki plastični dio 'sjedi' izvana na zubima i drži na mjestu čitavu napravu. Stiskanjem naprave stvori se vakuum koji drži jezik i osigurava slobodni protok zraka. Uređaj koji košta 86 eura veličine je dude varalice i mogao bi pomoći osobama koje pate od hrkanja i apneje u spavanju odnosno kratkih epizoda u kojima staje disanje. Neliječena apneja povećava rizike od visokog krvnog tlaka i srčanog udara.

ZAGREB

Kao da putovanje u svemir ionako nije dovoljno opasno, rezultati novog istraživanja američkih znanstvenika pokazali su da bi kozmičko zračenje kojem bi astronauti bili izloženi na misijama duboko u svemiru moglo ubrzati pojavu Alzheimerove bolesti. "Galaktička kozmička radijacija predstavlja veliku prijetnju budućim astronautima", kazao je za časopis "Plos" profesor Kerry O'Banion, čelnik odjela neurobiologije i anatomije na medicinskom fakultetu u Rochesteru, država New York, koji je vodio istraživanje. "Da moguća izloženost zračenju u svemiru može dovesti do zdravstvenih problema i pojave raka poznato je od ranije. Međutim, ova studija prvi put pokazuje da bi izloženost radijaciji kakva bi se, recimo, pojavila na misiji do Marsa može dovesti do kognitivnih problema i ubrzati promjene na mozgu povezane s Alzheimerovom bolesti", kazao je.

LOS ANGELES

Tvorac "Zvjezdanih ratova" George Lucas (68) zaručio se sa svojom dugogodišnjom partnericom Mellody Hobson (43), objavila je njegova producentska kompanija Lucasfilm Ltd u četvrtak. Lucas i Hobson, predsjednica uprave investicijske tvrtke Ariel Investments iz Chicaga zajedno su šest godina. Lucasu će ovo biti drugi brak. Od 1969. do 1983. bio je oženjen dobitnicom Oscara za montažu Maricom Lucas.

LOS ANGELES

Album "21" britanske pjevačice Adele drugu je godinu za redom najprodavaniji album godine u Sjedinjenim Državama, objavila je tvrtka Nielsen Soundscan, koja bilježi službene podatke o prodaji u američkoj diskografiji. "21" je u 2012. prodan u 4,4 milijuna primjeraka u SAD-u, ispred albuma "Red" country zvijezde Taylor Swift koji je prodan u 3,1 milijuna primjeraka. U godini izlaska, 2011., "21" se u SAD-u prodao u 5,8 milijuna primjeraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙