FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šušteršič: dogovor s KBC-om o otkupu dionica NLB-a ne odražava realnu vrijednost banke

LJUBLJANA, 28. prosinca 2012. (Hina) - Slovenski ministar financija Janez Šušteršič ocijenio je danas da dogovor s manjinskim vlasnikom Nove Ljubljanske banke (NLB), po kojemu će Slovenija od belgijske skupine KBC otkupiti 22 posto dionica NLB-a po cijeni od jednog eura za dionicu, što je ukupno 2,765 milijuna eura, ne odražava realnu vrijednost te banke koja je znatno veća.

Šušteršič je na konferenciji za novinare, uoči sutrašnje skupštinu dioničara NLB-a, rekao da se tržišna cijena dionice NLB-a (koja inače ne kotira na burzi) kreće oko 37 eura.

Ustvrdio je da je niska cijena po kojoj je dogovoren otkup KBC-ovih dionica NLB-a posljedica pregovora i povoljnih okolnosti jer KBC za svoj manjinski paket nije mogao naći strateškog kupca. Osim toga zbog primljene državne pomoći prilikom izbijanja svjetske financijske krize KBC je, prema odredbi Europske komisije, morao prodati svoje nestrateške investicije, a među njima i svoj udio u slovenskoj banci u čije je vlasništvo ušao 2002. godine.

Prema njegovoj procjeni, prijenos akumuliranih loših kredita sa NLB-a na tzv. "slabu banku" (koja se osniva temeljem zakona o sanaciji slovenskog bankarskog sustava), kao i njena nova dokapitalizacija, bit će izvršene tijekom iduće godine.

Nakon toga će, naveo je Šušteršič, biti lakše naći i stranog strateškog kupca za najveću slovensku banku jer se otkupom KBC-ova udjela državni udio u vlasništvu NLB-a povećava na 85 posto, čime se jača njena pregovaračka pozicija.

Već dogovoreni posao otkupa KBC-ovih dionica realizirat će se početkom iduće godine nakon što ga odobre slovenski regulatorni organi.

Šušteršič je izrazio uvjerenje da će ipak biti moguće postići dogovor svih stranaka sadašnje vladajuće koalicije o prodaji cijelog državnog udjela u NLB-u. Tome se neke stranke za sada protive inzistirajući da država u najvećoj slovenskoj banci zadrži najmanje 25 posto dionica.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙