FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

NEW YORK - Čitanje knjiga na tabletima i mobilnim telefonima postaje sve popularnije u Sjedinjenim Američkim Državama gdje gotovo jedna četvrtina knjigoljubaca koristi elektronske knjige. Broj osoba koje čitaju e-knjige starijih od 16 godina porastao je u protekloj godini sa 16 na 23 posto, dok je čitanost tiskanih izdanja pala sa 72 na 67 posto objavio je Pew Research Centar. "Broj čitača e-knjiga raste usporedo s rastom broja raznih elektronskih uređaja. E-knjige najčešće čitaju obrazovani između 30 i 49 godina starosti koji godišnje zarađuju 75.000 dolara i više. Broj čitatelja pada kako raste broj godina," rezultati su istraživanja. Zanimljiv je i podatak kako je broj tableta ili čitača E-knjiga u SAD porastao sa 18 na 33 posto. Iako su mnogi dolaskom na tržište tableta već otpisali čitače e-knjiga, nedavno je istraživanje pokazalo da se broj korisnika e-book readera u SAD-u u razdoblju od studenog 2010. do svibnja ove godine udvostručio sa šest na dvanaest posto. Očekuje se da će prihodi od prodaje e-knjiga u cijelom svijetu doseći 9,7 milijardi dolara u 2016. godini, što je tri puta više nego ove godine.

CAMBRIDGE - Američki glumac i politički aktivist Ben Affleck neće se kandidirati za Senat SAD-a, iako su se o tomu u posljednje vrijeme raspisali američki mediji. Govorkalo se da bi mogao biti zamjena senatoru Johnu Kerryju kojega je predsjednik Obama nominirao za zamjenu državnoj tajnici Hillary Clinton. Nakon što je Affleck u TV emisiji CBS-a "Face the nation" nedavno izjavio da ga zanima politika, počele su priče o tome kako će se njome i baviti. Međutim, glumac je opovrgnuo takve navode na svojoj Facebook stranici. "Volim Massachusetts i našu politiku, no neću se kandidirati za mjesto u Senatu", napisao je 40-godišnji glumac. "Vjerujem da ćemo dobiti odličnog državnog tajnika, a u Massachusettsu ima nekoliko iznimno dobrih kandidata za mjesto u Senatu. Radujem se zanimljivoj kampanji", kazao je, dodavši da se namjerava nastaviti baviti humanitarnim radom.

NEW YORK - "You know" i "whatever" su među najiritantnijim izrazima što ih koriste Amerikanci, pokazalo je istraživanje provedeno telefonom na uzorku od 1.246 odraslih osoba diljem SAD-a. Četiri najiritantnija izraza ili rečenice koje se pojavljuju na popisu tijekom 2012. su: "whatever", koja ja uvjerljivo prva na popisu i kao iritantnu ju je navelo 32 posto ispitanih, potom poštapalica "like" koju ne podnosi 21 posto ispitanih, zatim "Twitterverse" i "gotcha". "Whatever" je riječ koja drži prvo mjesto iritantnih riječi već četvrtu godinu zaredom. No riječ "seriously" koja je na popisu visoko kotirala prošle godine, ove je godine u potpunosti ispala s popisa. Rezultati pokazuju razlike u razmišljanju pojedinaca po godinama, regijama... Osobe mlađe od 45 i Amerikanci koji žive na sjeveroistoku zemlje osobito mrze riječ "like", a poštapalicu "you know" ne podnose oni koji su prešli 45. Slične odgovore dali su muškarci i žene, no anketa je pokazala da je bijelcima izraz "you know" dvaput iritantniji nego pripadnicima ostalih rasa, pokazalo je istraživanje.

LONDON - Ruski tajkun i vlasnik londonskog premierligaša Chelsea Roman Abramovič (46) na proljeće bi po sedmi put trebao postati otac. Njegova djevojka Daša Žukova (31) je već nekoliko mjeseci trudna, a svoj trudnički trbuščić pokazala je tijekom izleta brodom oko otoka St Barts. Abramovič sa Žukovom već ima trogodišnjeg sina Aarona, dok iz 16-godišnjeg braka s bivšom suprugom Irinom ima dva sina i tri kćerke. Abramovič je kćerku ruskog bogataša Aleksandera Žukova upoznao 2006. godine na proslavi Nove godine čiji je domaćin bio njen otac. Daša je urednica modnog magazina i u Moskvi ima umjetničku galeriju.

LONDON - Britanska glumica Kate Winslet udala se za Neda Rocknrolla, piše u četvrtak tabloid The Sun te ističe da je mladenku, kojoj je to treći brak, do oltara otpratio Leonardo DiCaprio, njezin velik prijatelj od vremena kada su se proslavili filmom "Titanic" iz 1997. Obred vjenčanja održan je u New Yorku za manji broj uzvanika, a prisustvovala su mu mladenkina djeca iz dva prethodna braka, piše britanski list. Kate Winslet (37), nagrađena je Oskarom za ulogu u filmu "Žena kojoj sam čitao" iz 2008. Njezin suprug Ned Rocknroll (34), radi za tvrtku Virgin Galactic, koja je pionir u svemirskom turizmu. Vlasnik tvrtke je njegov rođak, milijarder Richard Branson. Prvi suprug Kate Winslet bio je pomoćnik redatelja Jim Threapleton, a drugi Sam Mendes, kazališni i filmski redatelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙