FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raspoloženje njemačkih potrošača na najnižoj razini u više od godinu dana

BERLIN, 21. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Raspoloženje njemačkih potrošača oslabilo je četvrti mjesec zaredom, spustivši se na najnižu razinu u više od godinu dana, jer kupci sve više strahuju od negativnog utjecaja krize u eurozoni na njemačko gospodarstvo.

Grupa za istraživanje tržišta GfK izvijestila je u petak da je njezin pokazatelj očekivanja njemačkih potrošača za siječanj, koji se temelji na ispitivanju mišljenja oko 2.000 Nijemaca, kliznuo na 5,6 bodova, s naniže revidiranih 5,8 bodova u prethodnom mjesecu.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će njegova vrijednost ostati nepromijenjena u odnosu na prvotno izračunatu vrijednost za prosinac od 5,9 bodova.

Spremnost njemačkih potrošača na kupnju stropoštala se pritom na najnižu razinu od svibnja 2010. a pogoršana su i njihova očekivanja za gospodarstvo.

Očekivanja o budućim prihodima oporavila su se pak nakon pogoršanja u prethodnom mjesecu. Potrošači tako ne očekuju značajniji rast plaća ali bi one po njima ipak trebale rasti brže od inflacije.

"Njemački potrošači i dalje osjećaju nelagodu. Ekonomska su očekivanja u prosincu blago oslabila u prvom redu zbog dužničke krize", stoji u priopćenju GfK-a.

Odvojeno je izvješće Europske komisije danas pokazalo da je povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni ostalo u prosincu gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙