FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga pokazala da Clinton nije odgovorna za Benghazi

WASHINGTON, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Voditelji službene istrage o smrtonosnom napadu na američku diplomatsku misiju u Benghaziju u Libiji, zaključili su da američka državna tajnica Hillary Clinton nije odgovorna za sigurnosne pogrješke, premda ističu da je bilo mnogo propusta u njezinu ministarstvu.

U verziji izvješća koja nije povjerljiva, koju je State Department objavio u utorak navečer, ocjenjuje se da je misija bila potpuno nepripremljena za napad koji se dogodio 11. rujna i u kojemu su poginuli američki veleposlanik Chris Stevens i još trojica Amerikanaca.

Odgovornost za sigurnosne nedostatke u Benghaziju je na nižoj razini zapovjednog lanca u State Departmentu, rekao je umirovljeni veleposlanik Thomas Pickering koji je vodio istragu.

"Ustanovili smo (odgovornost) na razini pomoćnika tajnice koja je, po našem sudu, pravo mjesto da se traži gdje se zapravo donose odluke", rekao je Pickering nakon sastanka s članovima kongresnih odbora iza zatvorenih vrata.

Zamjenik pomoćnika tajnice u uredu za bliskoistočnu politiku dao je ostavku nakon izvješća, rekao je kongresni izvor.

Mediji javljaju i o drugim ostavkama, pa tako i o ostavci Erica Boswella, pomoćnika državne tajnice za sigurnost diplomatskog osoblja, jednog od njegovih zamjenika i još jednom dužnosniku.

Izvješće i riječi dvojice vodećih autora ukazuju da Clinton, koja je već prihvatila odgovornost za incident, neće biti osobno smatrana krivom.

"Državna tajnica je bila veoma jasna o preuzimanju odgovornosti, što s moga stajališta nije razborito s obzirom da je ona imala određenu razinu znanja", rekao je umirovljeni admiral Michael Mullen, bivši načelnik Združenog stožera američke vojske i drugi voditelj istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙