FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jahjaga: platforma Srbije za Kosovo zapreka je dijalogu Beograda i Prištine

BEOGRAD, 19. prosinca 2012. (Hina) - Ured kosovske predsjednice Atifete Jahjage ocijenio je platformu Srbije za rješenje pitanja Kosova nelegalnom, nelegitimnom i kao zapreku dijalogu Beograda i Prištine, izvjestili su u utorak uvečer beogradski mediji, prenoseći pisanje prištinskog lista “Expres”.

Glasnogovornik predsjednice Kosova Arber Vlahiu istaknuo je za ovaj prištinski dnevnik da se legitimnost platforme dovodi u pitanje jer se odnosi na “teritorij druge neovisne i suverene države”.

“Prijedlog Srbije nije legalan, niti legitiman jer se odnosi na teritorij druge, neovisne i suverene države. Ovaj prijedlog predstavlja zapreku i procesu dijaloga koji se vodi u Bruxellesu uz posredovanje EU i potporu SAD”, ocijenio je Vlahiu.

On je naveo da takav prijedlog ima za cilj “iseljavanje Srba” na sjever i stvaranje dvostruktih standarda za manjine na Kosovu.

"Rješenja koja predlaže Srbija takvom platformom ometaju normalizaciju odnosa između dvije države i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu. To bi potaklo iseljavanje Srba prema sjeveru. Ne želimo uništiti ono što smo do sada stvarali”, rekao je glasnogovornik predsjednice Kosova.

On je kazao da se unutarnji problemi Kosova neće raspravljati sa Srbijom, neovisno od prijedloga koji dolaze iz Beograda.

“Neovisnost Kosova je nepovratna i unutarnja pitanja se neće raspravljati ni s kim, a najmanje sa Srbijom”, istaknuo je Vlahiu, dodajući da nijedno rješenje koje ide izvan “Ustava i zakona Kosova nije prihvatljivo”.

“Rješenja za općine na sjeveru Kosova se nalaze u Ustavu Kosova i u procesu decentralizacije koja je omogućila stvaranje novih općina za srpskom većinom na teritoriju Republike Kosovo”, prenose beogradski elektronički mediji ocjenu glasnogovornika predsjednice Kosova prištinskom listu “Expres”.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙