FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Politička presuda, Beograd nastavlja dijalog s Prištinom

BEOGRAD, 29. studenog 2012. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju, bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao očekivanu i "posljednju u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala", ali je istaknuo da će "Srbija, unatoč tome, nastaviti pregovore s Prištinom, jer je to u njenom interesu".

"U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i eurointegracija", istakao je Dačić u izjavi državnoj agenciji Tanjugu na vijest iz Haaga o oslobađanju Haradinaja.

Dačić je naglasio da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, "otežati proces pomirenja u regiji", ali da će Srbija nastaviti dijalog s Prištinom.

Dačić je idući takav sastanak najavio za 4. prosinca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je i na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera i ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja.

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙